Tuumasügise tõttu langeva õhutemperatuuri tõttu sureb kümneid tuhandeid inimesi nälga isegi neis riikides, mis ise ühegi pommiga pihta ei saa, kirjutab ERR Novaator.

"Tuumaarsenali korras hoidmiseks miljardite dollarite kulutamine pole kuigi ratsionaalne, kui see muudab su enda riigi selle kasutamise korral ebastabiilseks.

Teiste riikidega on lugu veelgi hullem. Isegi kui nad ei saa ise pihta mitte ühegi tuumapommiga või keegi neid muul moel ei ründa, sooritaks teiste seas Põhja-Korea või Iisrael oma arsenali käiku laskmisel sisuliselt riikliku enesetapu," nentis uuringu juhtivautor Joshua Pearce, Michigani tehnoloogiaülikooli professor ERR Novaatorile saadetud kommentaaris.

Tähelepaneku taga lasuv loogika on lihtne. Korraga kümnete tuumarelvade õhkimine tekitab linnastunud piirkondades ulatuslikke tulekahjusid. Osa põlemisprotsessi käigus tekkivast tahmast tõuseb stratosfääri kõrgustesse, varjates seal päikesevalgust.

Arvutuste kohaselt vähendab juba sada tuumaplahvatust koguvõimsusega 750 kilotonni mitmeks aastaks Maani jõudva päikesevalguse hulka 20 protsenti.