Su Yun ostis looma, keda ta ise tiibeti mastifi kutsikaks pidas, 2016. aastal. Ta tõi uue lemmiku oma kodukülla, mis asub Yunnani provintsis. Kutsikal oli võimas isu ning ta pistis päevas nahka hulgaliselt puuvilju ja nuudleid, annab The Independent teada.

Juba siis hakkas Yunis kerge kahtlus tekkima - kas ikka sai koer ostetud?

Tiibeti mastifi turjakõrgus võib olla kuni 71 sentimeetrit ja koer võib kaaluda kuni 82 kilo. Väljanägemiselt on mastif tõesti mõneti mõmmilik.

Yuni "koer" muudkui kasvas ja kasvas ja mida edasi, seda rohkem hakkas ta koera asemel hoopis karu moodi välja nägema. Lõpuks, nagu öeldud, tõusis "koer" kahele jalale. Ja siis - kaks aastat pärast looma koju toomist - oli ka Su Yunile ja ta perele selge, et midagi on tõeliselt viltu läinud.

Kaeluskaru pojaga Novosibirski loomaaias.
The Independent kirjutab, et kui Yun eksperdid kohale kutsus, selgus, et ta lemmikloom polnud koer, vaid tõepoolest - karu. Ja mitte lihtsalt karu, vaid hoopis ohustatud kaeluskaru. Ametnike filmitud videost näeb, et loom oli peaaegu meetri kõrgune ja nägi väga karulik välja. Kuigi mõmmi liikus Yuni peres vabalt ringi, pelgasid eksperdid teda siiski niivõrd, et otsustasid ta enne minema transportimist uinutada.

Kaeluskaru on ohustatud liik ja tema eest makstakse mustal turul kõrget hinda. Nagu Aasia ja ohustatud loomaliikide puhul ikka, on ka kaeluskaru väidetavate imettegevate raviomadustega kehaosad või eritised kohalikus traditsioonilises meditsiinis kõrges hinnas (vt ka ninasarviku sarv ja muud taolised saadused). Kaeluskaru puhul on hinnas tema sapp, millega maksahaigusi ravitakse. Hiinas on sealjuures farmid, kus karusid sapi pärast peetakse, täiesti seaduslikud.

Nii veider, kui juhtum ka pole, ei ole see ainus selline, ütleb IFLScience. Vaid paar kuud tagasi kasvatas samas provintsis üks mees samamoodi metsast leitud karu üles, arvates, et tegemist on hulkuva koeraga. Eelmisel nädalal ostsis aga keegi daam endale jaapani spitsi, mis hiljem osutus rebaseks.

Mastifi pähe peetud karu toimetati Yunnani eluslooduse päästekeskusse. Loom olla usutavasti hea tervise juures.