Nagu CNN teatab, on ALE "meteoorid" pisikesed metallist graanulid, mille läbimõõt on paar sentimeetrit ja mille sulami jätab ettevõte enda teada. Need puistatakse satelliidilt alla ja mesosfääri (50-90 km kõrgusel olev atmosfäärikiht) sisenedes hakkavad graanulid hõõguma. Tavalised meteoorid, mis samuti mesosfääris hõõguvad ja enamasti ära põlevad, on väiksemad, umbes liivatera suurused. Teenust tahetakse hakata osutama aastast 2019, teatab Futurism.

Vaatemängu hind pole teada, aga Buzzfeed News oletab, et see võib ulatuda miljonitesse dollaritesse.

Probleemseks teeb kunstliku meteoorivoolu see, et selliste mõõtmetega metallgraanulid on suurel kiirusel liikudes enam kui võimelised metallist kosmoseaparaati augu sisse lööma. Ja kosmoseseadmestikku on inimkond Maa orbiidile toimetanud ju rohkelt. Kujutleme nüüd, kui kellegi juubeli puhul taevast alla pillutatavad kunstmeteoorid oma teekonnal näiteks rahvusvahelise kosmosejaama sõelapõhjaks teevad.

AEL ütleb aga, et nad kavatsevad kunstmeteoorivoolusid korraldada madalamal, kõik nende graanulid puistatakse satelliidi pardalt alla 354 km (220 miili) kõrguselt maapinnast ja need jõuavad langedes enne täielikku ära põlemist maksimaalselt 37 km kõrgusele. ISSi orbiit jääb maapinnast 401-408 km kõrgusele.

Madalamal 354 kilomeetrist on Maa orbiidil vaid umbes 40 satelliiti ja ettevõte ütles, et nad jätavad iga puisteürituse ära, mis võiks mõnda satelliiti ohustada. Tõsi, meteoorivool võib siiski teha liiga salajastele luuresatelliitidele, mida tehiskaaslaste träkkimissüsteemidega jälgida ei saa. Mõned neist võivad lennata nii madalal kui 254 kilomeetrit.

Vähe sellest, nagu Michigani ülikooli astronoom Patrick Seitzer Buzzfeedile ütles, on liiklus maalähedasel orbiidil (kõrgusel maapinnast kuni 3000 km) lähiaastail tihenemas - näiteks SpaceX taab viia 1100 ja 1400 km vahele 4000 satelliiti, mille abil satelliidipõhiseid netiteenuseid pakkuda. Nagu Futurism kirjutab, soovib ka USA sõjavägi rohkem satelliite orbiidile toimetada ning lisaks on ju ka ettevõtteid, kes tahavad raha eest inimesi maalähedasele orbiidile lennutada.

Hetkel on Maa ümber ringlemas peaaegu pool miljonit suuremat või väiksemat kosmoseprügi tükki või mahajäetud seadet. Kui hakata regulaarselt rikkurite rõõmuks sinna sekka veel metallgraanuleid heitma, läheb pilt veel segasemaks, kirjumaks ja liikluse seisukohalt ka ohtlikumaks. Lisaks - kas ei pisenda kunstmeteoorid päris ehtsa tähevoolu ootamise ja vaatamise rõõmu?