USA firma RED ehk Red Digital Cinema Camera Company on tuntud filmitootjate jaoks digikaamerate ja nende lisade tootjana, mistõttu nende nutitelefon on juba iseenesest üllatuslik.

Veel üllatuslikum on aga seade ise. Hydrogeni au ja uhkus pole kaamera nagu tootjafirmalt ootaks, vaid holograafilist pilti (hologramme) esitav ekraan. Ja nende vaatamiseks pole spetsprille vaja!

Hydrogeni põhinäitajad on hetkel veel enamjaolt avalikustamta. Veebis ringlevad sellised näidud:

* 5,7-tolline ekraan, näitab tavapärasele, liit-, sega- ja virtuaalse reaalsuse pildile lisaks prille mittenõudvat 3D- ja holograafilist pilti

* 3,5 mm kõrvaklapipesa, USB-C pesa

Seadmel on ka nn modulaarne ülesehitus – selle külge saab lisaseadmeid kinnitada. Mida täpselt ja millal need ilmuvad, on veel täpsustamata.

Küll aga tasub meenutada, et seni pole modulaarsed nutitelefonid edu maitsnud. Esimese suurema (ka läänes tuntud) firmana proovis siin kätt LG oma mullukevadise mudeliga G5.

RED plaanib seadme müügile tuua järgmise aasta esimese veerandi jooksul. Alumiiniumkestaga variant maksab 1195 USA dollarit, titaankestaga 1595. Praeguse kursi järgi on need vastavalt ca 1050 ja 1400 eurot.

Seni kalleimad tavatelefonid (mitte eriväljalasked) on seni jäänud pigem 1000 euro piirimaile. Aga maailma esimene hologramme esitav meediamasin ei saagi ju väga odav olla, mh ah?

Nüüd jääbki üle küsimus, et kas nõustud maksma 1050-1400 eurot telefoni eest, mille põhinäitajad pole veel teada, mille autorfirma pole varem telefoni tootnud ja mille suutlikkus tõesti toimivat hologrammpilti näidata on veel tõestamata?