Nagu Gizmodo vahendab, tasus FBI selle eest umbes 900 000 dollarit ehk pisut enam kui 820 000 eurot. Eelmisel kolmapäeval oli FBI juht James Comey USA senati kohtukomitee ees aru andmas ning senaator Dianne Feinstein pillas selle numbri seal pooljuhuslikult ühes oma repliigis. Alguses ei teinud seda keegi justkui märkamagi, kuni reedel Associated Press fakti üles korjas.

"Olin rabatud, kui San Bernardino tragöödia juhtus ja te tegite pingutusi, et telefon avataks ning seejärel oli FBI sunnitud kulutama 900 000 dollarit selle häkkimiseks," ütles Feinstein Comey poole pöördudes. "Nagu ma järgnevalt aru sain, olid sellel teol mitmed head põhjendused."

Paljud uudisteagentuurid nõudsid teabevabaduse seadusele (Freedom of Information Act ehk FOIA) viidates varemgi, et FBI avalikustaks töö maksumuse. FBI vaidles vastu, öeldes, et see hind peab jääma salastatuks. Nüüd paistab aga, et Feinstein tõmbas nende soovile vee peale.

Mäletatavasti pidasid FBI ja Apple eelmise aasta kevadtalvel korralikku sõnasõda. Asi seisnes mitte niivõrd andmetes endis kui pretsedendi loomises, millele võinuks järgneda järgmised sarnased juhtumid. Apple, mida toetasid teised tehnoloogiahiiglased nagu Google ja Facebook, oli ägedalt vastu valitsuse abistamisele iPhone avamisel, põhjendades seda kaugeleulatuvate mõjudega digitaalsele julgeolekule ja privaatsusele. Asi lõppes kohtusse minekuga, ent märtsi lõpus sai FBI "oma jõududega" telefoni sisule ligi ning nad võtsid kaebuse Apple`i vastu tagasi. Kaasus sai sellega läbi.

Terroristid Syed Farook ja tema naine Tashfeen Malik tapsid 2. detsembril 2015 California osariigis San Bernardinos 14 inimest ja hukkusid tulevahetuses politseiga. Farooki telefoni andmete abil loodeti teada saada, kas neil oli sidemeid terroriorganisatsioonidega.

Kes FBI-d aitas, on tänaseni selgusetu.