Michigani osariigis asuva Calvin College`i astronoom Molnar uuris aastaid tähesüsteemi KIC 9832227 (kasutades selleks eksoplaneete jahtivat Kepleri kosmoseteleskoopi) ja järeldas, et tegemist pole lihtsalt kaksitähe, vaid kontakt-kaksiktähega. Kaksiksüsteem tähendab kaht tähte, mis on orbiidil ümber ühise massikeskme ja kontakt-kaksiktähed on juba sellises faasis, mille puhul on nad teineteisele nii lähedal, et täheatmosfääride ülemised osad puutuvad kokku ja moodustavad ühise atmosfääri.

Kui need kaksiksüsteemi tähed lõpuks üheks sulavad, on oodata tulemusena tekkiva uue tähe heleduse purskelist tõusu, mis on sarnane noovaplahvatuste tulemusel nähtavale. Päris noovaplahvatuste mehhanism on teistsugune, nende puhul on üheks kaksiksüsteemi täheks valge kääbus, millele selle piisavalt lähedaselt paariliselt vesinikurohke aine üle voolab. Kui see ladestub ja temperatuur tõuseb, toimub termotuumaplahvatus, ladestunud aine paiskub tähest eemale ja täht muutub mõneks ajaks heledaks. Ent tähtede endaga ei juhtu midagi.
Kuid Molnari vaadeldud süsteemi puhul on tegu kahe tähe kokku sulamise ja nende sisemuse ümberkorraldumisega, mida nimetatakse inglise keeles küll "punaseks noovaks", ent mille mehhanism on noovast erinev.

Uut tähte näeme öötaevas Luige tähtkujus. Teadlane ütles, et tema hinnangul võiks see juhtuda aastal 2022 (võib-olla aasta varem või hiljem). Plahvatuses vallandub sedavõrd palju energiat, et tulemusena tekkiva uue ereda tähe vaatamiseks ei ole vaja teleskoopi, vaid see peaks taevas näha olema ka palja silmaga.

Kui mõne aasta pärast tõesti uut eredat tähte näeme, on ühinemine tegelikult juba ammu ära toimunud. Asi on selles, et tähesüsteemi valgus jõuab meieni 1800 valgusaasta tagant, mis tähendab, et kauged päikesed said üheks kusagil kolmandal sajandil.

Inglisekeelses meedias on tähele hüüdnimeks antud Boom Star ja sellest saab meie vaadeldava taeva üks eredamaid. Tõsi, ta eredus jääb püsima vaid kusagil pooleks aastaks, seejärel hakkab see hakkab tasapisi tuhmuma ning taevakeha jõuab tavalise heledustasemeni kahe-kolme aasta jooksul, kirjutab Telegraph.