Sugugi mitte. Juba olevik. Oxfordi ülikooli juures töötavad teadlased oftalmoloogiaprofessor Robert MacLareni juhtimisel on esimese säärase operatsiooni edukalt läbi viinud.

Imetabane lõikus toimus väikese roboti abiga, mille nimi Robotic Retinal Dissection Device (e.k Võrkkesta lõikamise robotseade) – lühidalt R2D2, mis toob heldimuspisara silma näole ilmselt mõnelegi "Star Warsi" või üldse ulmefännile.

Operatsioon seisnes silmamuna sees õhukese membraanikihi lahtilõikamises. Kihi paksus oli tuhandik millimeetrist. See oli võrkkesta külge kinnitunud ning patsiendi nägemist moonutama hakanud.

Hollandi meditsiinirobotite firma Preceyes BV loodud R2D2 ongi sellisteks operatsioonideks tehtud. Silmamunasse pääseb ja sealt hiljem väljub see alla millimeetri pikkusega sisselõike kaudu.

Kuna inimsilm on väike ja igasugune liigne värin võib halvasti lõppeda, siis robot ka liigub õige vähehaaval, korraga tuhandiku millimeetrist. Liikuda aitavad seitse arvutist juhitud mootorit. R2D2 on tänu sellele väga täpne, inimkäest kordades usaldusväärsem.

Ülalkirjeldatud operatsioon oli kõigest esimene kaheteistkümnest, millega R2D2 kasutuskõlblikkust testitakse. Kui asjatundjad lahenduse laiemalt heaks kiidavad, võib see aluse panna uuele ajastule silmakirurgias.