See filmilõiguke on Eesti Vabadussõjas 1919. aastal osalenud Taani Vabatahtlike Kompanii tegevusest. Osa materjali on filmitud Petseris, filmi viimane osa soomusautodest.

Me näeme videos, mis on ilma tummfilmi ajastule iseloomulike vahetekstideta, Petseri turuplatsi, kus on laotud taldrikule suhkrutükid ja leivakäärud - küllap sõdurite normtoit? Näeme Petseri kloostri väravaid ning setu mehi seismas ja otse kaamerasse vaatamas. Näeme, kuidas taanlased koostavad rongiešeloni: välikatlad, kahurid platvormvagunil. Laaditakse moona.

Filmi viimane osa on aga eriti huvitav - soomusautodest. Neil kolmel masinal on meeldejäävad nimed: Kalevipoeg, Pisuhänd ja Vanapagan.

Filmiarhiivi tekst annab teada:

Ekraanil [SA kolonni ülem, alamkapten August Nieländer, SA”Kalevipoeg” ülem kapten E. Lundborg] soomusautode meeskonnad autosid käivitamas ja sõitu alustamas. Soomusautodel näha [Soomusautode lipud.] Taani sõdurid palkidest pukktuuliku juures laskepositsioonile asumas. Film lõpeb fotoga sõduri autasustamisest. Film on vahekirjeteta ja kirjeta lõpp.

Vaata videost!