Üleeile pidid kosmosejaamas viibivad USA astronaudid Scott Kelly ja Tim Kopra kiirkorras skafandrid selga ajama ja ruttama parandama kosmosejaama küljes olevat Kanada robotkätt Canadarm 2, täpsemini vajas remonti kinni kiilunud rööbassüsteem, mida mööda robotkäsi liigub.

Süsteem, nimega mobiilne transportija, liigutab robotkätt ja selle abil kosmosejaamaga põkkuvaid varustuslaevu, aidates tasakaalustada kosmosejaama erinevaid mooduleid ajal, mil kõvasti uut varustust jaama saabub. Ja eelmisel kolmapäeval kiilus see süsteem kinni.

Samas, esmaspäeval asus teele järjekordne varustuslaev Progress 62, mille saabumine on ajastatud tänaseks. Vene varustuslaevad põkkuvad küll automaatselt, et robotkätt isegi ei vaja, aga USA moodulid sõltuvad Kanada tähtsaimast robotist küll. 9. detsembril vajas süsteemi abi ka Orbital ATK varustuslaev Cygnus. Ja oli parem remont ära teha siiski enne Progressi saabumist.

Kosmosekõnd selle rööbassüsteemi parandamiseks tuli seega planeerida ja ellu viia mõne päevaga ja paistab, et tõrge sai siiski parandatud. Kahte ameeriklast aitas kosmosejaamast juhendada ka Briti astronaut Tim Peake. Vene kosmonaudid ettevõtmises nähtavasti ei osalenud.

Kogu protseduur kestis 35 minutit, mis tähendas küll vaid ühe kinni kiilunud kangi tõmbamist, seejärel käidi ka paigaldamas Etherneti-kaablit, mis teenib tulevast Vene moodulit. Kosmosekõnni kogukestvuseks oli 3 tundi ja 16 minutit.