Enamiku jaoks meist peab rahvusvahelise kosmosejaama ISS külastamine jääma unistuseks. Kui aga teate täpselt, mida teete, on sellega vahetu ühenduse saavutamine üllatavalt hõlbus.

Kui ei usu, küsige raadioamatöörilt Adrian Lane'ilt, kes „helistas“ ISS-i astronautidele oma koduaias asuvast kuurist.

52 aastase Glucestershire’ elaniku jaoks polnud ISS-iga ühenduse saamine eriti raske. Ta ei pidanud tegema muud kui arvutama välja kosmosejaama trajektoori, et teada, millal see tema maja kohalt üle lendab.

Õigel hetkel suunas ta raadiosignaali laotusesse ja sai ka vastuse: ameerika aktsendiga hääl tervitas teda ISS-i pardale saabumise puhul.

Lane nentis, et keskustelu jäi üsna pealiskaudseks, kuid et ta oli siiski väga elevil — 50 sekundi vältel oli tal võimalik uurida astronautidelt, milline näeb Maa välja ülevalt vaadates ja kuidas neil käsi muidu käib.

Taoline juhtum on küll tavatu, aga tegelikult mitte eriti harv: kosmosejaam pole nimelt oma amatöörraadiosagedustest saladust teinud; need on leitavad ARISS-i (ingl Amateur Radio on the International Space Station) kodulehel.

Nii saab igaüks, kellel on kahemeetrise lainepikkusega raadiosaatja-vastuvõtja, natuke vaba aega ja vedamist, jaamaga ühendust otsida. Kui mõni parasjagu kohustustest vaba astronaut juhtub teie kõnet kuulma, võib ta isegi vastata.