USA teadlased alustasid tööd aatomirelvade kallal 1940. aastal salajase Manhattani projekti raames. Selle töö tulemused saadeti lõpuks New Mexicosse, kus J. Robert Oppenheimer pani koos oma meeskonnaga uraanist ja plutooniumist kokku töötava pommi, vahendab International Business Times.

1945. aasta 6. augusti pressiteates ütles USA tollane president Harry Truman, et pomm hävitas Hiroshima. „See rakendab universumi algjõudu. Jõud, millest päike saab oma võimsuse, on vabastatud nende vastu, kes tõid Kaug-Itta sõja,“ teatas Truman ning lisas: „Kui nad ei nõustu nüüd meie tingimustega, võivad nad oodata sellist hävingusadu õhust, mida pole kunagi maa peal nähtud.“

Mõned faktid 6. augustil Hiroshimale ja 9. augustil Nagasakile visatud pommide kohta, mille on kogunud BBC, Brookings Institutsion ja History Channel:

* Manhattani projekt läks maksma kaks miljardit dollarit.

* Truman andis käsu pommi kasutamiseks pärast seda, kui Jaapan lükkas tagasi Potsdami deklaratsiooni, milles nõuti tema kapituleerumist.

* Teine pomm kavatseti alguses visata Kyotole, kuid legendi järgi palus sõjaminister Henry Stimson selle ära muuta, sest oli käinud Kyotos mesinädalaid veetmas.

* Hiroshimale pommi visanud lennuki nimi oli Enola Gay.

* Enola Gay pardal olid tsüaniiditabletid, mille meeskond oleks pidanud sisse võtma, kui missioon oleks ebaõnnestunud.

* Pommid plahvatasid umbes 600 meetri kõrgusel maapinnast.

* Umbes 70 000 inimest hukkus kohe ning veel tuhanded kannatasid radiatsiooni pikaajaliste mõjude käes. Viimaste hinnangute järgi oli hukkunuid 192 000.

* Purustati üle 60 000 hoone.

* 6. augusti pommi nimi oli Little Boy (Väike Poiss) ning see põhines uraanil. 9. augusti pommi nimi oli Fat Man (Paks Mees) ja see põhines plutooniumil.

* Little Boy oli umbes kolm meetrit pikk ja kaalus üle nelja tonni. Fat Man oli umbes 3,5 meetrit pikk ja kaalus 4,5 tonni.

* Little Boy põrmustas umbes 13 ruutkilomeetri suuruse ala Hiroshimast, kuid Fat Man ainult 6,7 ruutkilomeetrise ala.

* Ametlikult elas mõlemad plahvatused üle vaid üks mees – Tsutomi Yamaguchi. Ta põgenes pärast esimest pommi Hiroshimast kodulinna Nagasakisse, mis hävitati kolm päeva hiljem. Yamaguchi suri 2010. aastal.

* Jaapan nõustus kapituleerumistingimustega viis päeva pärast teise pommi heitmist.

* Ametlikult kirjutati kapitulatsiooniaktile alla 2. septembril.

* USA on pärast seda valmistanud 4680 tuumapommitajat.