Eestis suhtutakse Soomest tagasirändajaisse tihti kui läbikukkujaisse, kes välismaal hakkama ei saanud. Saksa teadlane Thilo Lang soovitab aga seda suhtumist oluliselt muuta.

Leibnizi regionaalgeograafia instituudi osakonnajuhataja Thilo Lang on muu hulgas uurinud põhjusi, miks pöörduvad välismaale tööle või ka elama läinud inimesed tagasi koduriiki. Nende uuringute tulemused võiksid ka eestlastele mõtlemisainet pakkuda – mida teha, et Eestist lähiriikidesse migreerunuid tagasi tuua?

2011-2014 juhtis Thilo Lang uurimisprojekti, milles vaadati emigratsiooni Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest teistesse Euroopa riikidesse ning hindasid, mil määral inimesed koju tagasi pöörduvad. Vaadati Poolat, Tšehhit, Ungarit, Põhja-Itaaliat, Austriat, Sloveeniat ja Saksamaad. Soov oli teada saada, miks migreeruti välismaale ning miks tuldi koduriiki tagasi.

Viiest inimesest neli tahavad tagasi

Peamised ärakolimise põhjused on sageli majanduslikud – välismaal leiab tööd ja teenib rohkem. Teiseks oluliseks põhjuseks tõid inimesed aga paremaid võimalusi isikliku karjääri arendamiseks.
Loe edasi ERR Novaatorist