1965. aastal asutatud firma ambitsioonid on laienemas, sest nad ei taha enam lihtsalt tippkvaliteediga heli pakkuda, vaid lausa oma kino luua. Dolby Cinema on mõeldud konkurendiks IMAXile.

Siin on aga kasutusel aastaid arendatud tehnoloogia Dolby Vision, mille üks alus on HDR-video, mis annab valgust ja varje edasi väidetavalt sama realistlikult kui inimsilm tajub päriselus.

Firma julgeb väita, et nende loodud lahenduse kontrastus on palju kõrgem kui ühegi teise täna turuloleva pilditehnoloogia oma. Mõnigi filmivalla asjatundja usub, et see pakub tavainimesele etemat vaatamiselamust kui 4K resolutsioon või 48 või 60 kaadrit sekundis filmitud sisu.

Plaan on avada esimene Dolby Cinema kino detsembris Hollandis, aga Dolby Visioni standardile vastavad projektsioonivahendid valmivad kevadeks. Esialgu on nende asemel kasutusel "tavalised" 4K-laserprojektoreid.

Muidugi pole uuest kinoformaadist kasu, kui filmi- või üldse sisutootjad seda ei kasuta. Dolbyl ongi käimas läbirääkimised nii kinoomanike kui ka filmitootjate esindajatega.

Liituda soovivad kinoomanikud peaksid ju tehnika paigaldamise ise kinni maksma, aga vajalik tehnika olla suhteliselt odav ja selle maksab kinni Dolby ise.

The Hollywood Reporter väidab, et esimesena hüppab paati Disney ja toob detsembris ilmuva "Star Wars: Episode VII" kohe välja ka tavapäraste kõrval selles uues formaadis. See tundub täitsa usutav, selline suur meediafirma on kindlasti huvitatud uut väljakutset vastu võtma.

Dolby pole märkinud midagi Dolby Cinema võimalike piletihindade kohta, aga Hollandi kinoomanikelt saabunud andmetel on hinnatõus märgatav.

Kui tavaline pilet maksab seal 12,5 USA dollarit, siis Dolby-seansi eest tuleks maksta 18. Samas on muidugi ka IMAX-formaadis filmi pilet kallim kui tavaseansi oma.

Dolby on kinoheli-vallas ilmselt tuntuim kaubamärk. Firma 2014. aasta käive oli 960,2 miljonit dollarit, mis ületab IMAXi oma enam kui kolmekordselt.

Dolby uut helilahendust Atmos saab oma kõrvaga muide ka Tallinnas, ühes kahest Kosmos IMAXi 49-kohalisest saalist. Selle kasutamiseks on paigaldatud 24 tava- ja 3 bassikõlarit.