Et tuua juhtumile selgust ning täpsustada asjaolusid, avaldas Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Piret Pernik juhtumist põhjaliku ülevaate. Vahendab kahvel.ee

Perniku kohaselt tabasid küberrünnakud lisaks Eestile ka teisi Balti riike ning Ukrainat. Tema väitel annab säärane juhtum võimaluse hoida häid suhteid rahvusringhäälingu väljaannetega ning heatahtlike ja patriootlike häkkeritega. Teaduri sõnul tehti Eesti ning Läti valitsusasutuste veebilehtedele DDoS rünnakuid, mille käigus üritati neid teha ligipääsmatuks.

Erasektori küberrünnakute puhul moonutati veebilehtedel kuvatavat sisu. Näiteks Elroni veebilehele postitati uudis, kus väideti, et seoses NATO suurõppusega Steadfast Jazz on Eestis rongiliiklus peatatud. Eesti kaitseministeeriumi veebilehe ründamise eest võttis vastutuse endale Anonymous’e nimeline häkkerirühmitus Ukrainast. Perniku kohaselt tabas DDoS rünnak ka NATO küberkaitse koostöökeskuse veebilehte ning selle eest võttis samuti vastutuse Ukrainas baseeruv Anonymous’e rühmitus.Perniku ülevaade heidab loole palju valgust ka meedia vaatevinklist. 4. novembril avalikustati veebilehel Regnum.ru, mis Eesti Kaitsepolitsei väitel on Venemaa eriteenistuste kontrollitav strutuur, artikkel, kus väideti, et NATO küberkaitse koostöökeskus ründas eksklikult Ukraina ning Läti veebilehti.