Kuidas ikka teha vahet krokodillide, alligaatorite või näiteks kaimanite ja gaavialide vahel?

1. Krokodilli hambad paistavad lõuast peaaegu kogu ulatuses välja. Krokodillide asualaks on Aafrika, Austraalia ja Ameerika niiskemad kohad. Perekonda kuulub 15 liiki. Kuulsaim neist, niiluse krokodill (Crocodylus niloticus) elab Kirde- ja Ida-Aafrikas, ning suurim, keda mõõta on õnnestunud, oli 6,47 meetrit pikk ja kaalus enam kui tonni.

2. Alligaatori koon on peenem ja otsast ümaram, mis võimaldab tal oma lõugu ka palju tõhusamalt kinni vajutada. Hambad suletud suust seega välja ei paista. Alligaatorid elavad enamasti USA lõunaosas (Alligator mississippiensis) ja Hiinas (Alligator sinensis) ja nad pole nii agressiivsed kui krokodillid. Mississippi alligaatorid kasvavad tavaliselt 3-4 meetri pikkuseks ja kaaluvad ligemale pool tonni.

3. Kaimanite seitse liiki kuuluvad alligaatorite perekonda, ja nad on tavaliselt väiksemat kasvu võrreldes teiste krokodillilistega. Kehapikkuseks 2-3 meetrit, ja kehakaalult jäävad nad alla enamikule inimestest. Asualaks Lõuna- ja Kesk-Ameerika. Kuid nad on üsna agressiivsed loomad. Öeldakse, et kui kaimanid kasvaks sama suureks kui krokodillid, siis inimestele enam Ameerikas ruumi ei oleks.

4. Gaavialid (Gavialis gangeticus) elavad peamiselt India subkontinendi jõgedes, ning kuigi nad kasvavadki tavaliselt pikemaks kui krokodillid (rekordiks küll "vaid" 6,25 meetrit, kehakaaluks kesmiselt 160 kg), nad inimesi eriti ei ründa. Kuna gaavialid toituvad rohkem kaladest, siis nende koon on ka oluliselt kitsam.