Rühm Mehhiko arhitekte otsustas anda oma uuele projektile nimeks earth scraper – maalõhkuja, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Neil on idee ehitada Mexico keskväljaku Plaza de la Constitutioni alla 300 meetri sügavune tagurpidi pilvelõhkuja. Kogu see suur kaadervärk on nähtav läbi paksu klaasi, millega väljak kaetakse.

Ülemised kümme korrust on ette nähtud Mexico linna asutanud asteekide muuseumi jaoks. Kõige alumised korrused üüritakse välja kontoriteks.

Foto: Imeline Teadus

Hoone iga kümnes korrus on puhke- ja haljasala. Taimed puhastavad õhu mürkainetest ja varustavad maalõhkujat hapnikuga. Nende kasvuks vajalik päikesevalgus tuuakse vajadusel kohale valguskaablitega.

Maalõhkuja sisemusse on plaanitud suur, hoone üheksal korrusel laiutav kaubanduskeskus. Praegu keskväljakul asuv metroojaam kavatsetakse uue maalõhkujaga liita, jaamast saab ühtlasi ka maalõhkuja peasissekäik.

Arhitektid plaanivad hoone veevajaduse katta põhjavee abil, osaliselt plaanitakse ka reovett taaskasutada. Maalõhkujasse on planeeritud ka liikuvate tunnelite võrk, mis aitab inimestel hoones pikemaid vahemaid läbida.

Arhitekt Esteban Suarez, projekti üks eestvedaja, arvab, et maa alla ehitamine on keeruline ja kallis ning see saab toimuda vaid erandkorras. Eelkõige võiks see tema hinnangul saada teoks ajaloolistes kesklinnades, kus kehtivad ranged ehituspiirangud.

Kui Imeline Teadus küsis, kuidas leevendada inimeste maa all elamise hirmu, ütles Suares, et need probleemid võib lahendada läbimõeldud disain, mis muudab maalõhkuja meeldivaks paigaks.

"Näiteks võib kõik alad ühendada suure valgusküllase haljasalaga," lisas ta.