Sestap alustamegi uue rubriigiga, kus selgitame võimalikult lihtsalt lahti sagedamini esinevaid termineid. Alustame, rääkides pikslitihedusest, kirjutab Kahvel.ee.

Piksel

Ekraanid kuvavad pilti, kasutades selleks piksleid. Iga piksel omakorda koosneb punasest, rohelisest ja sinisest (RGB) alampikslist, millede eredust reguleerides saavutatakse kõikvõimalikud värvitoonid.

Mõnel ekraanil on lisaks RGBle kasutusel valged või kollased alampikslid, tagamaks veelgi eredamat pilti ning elutruumaid värvitoone.

Resolutsioon

Seda, mitu pikslit ekraanipaneelile mahutatud on, nimetatakse resolutsiooniks. Näiteks Full HD telerite resolutsioon on horisontaalselt 1920 korda vertikaalselt 1080 pikslit.

Kuigi Full HD kõlab uhkelt, siis telerite puhul pole see omadus enam midagi imestusväärset, nutitelefonidel aga küll.

Kui erineva suurusega ekraanidel on sama resolutsioon, tähendab see seda, et väiksema ekraani pilt on teravam. Siin tulebki mängu pikslitihedus.

Fotod: Kahvel.ee

PPI

Pikslitihedus on resolutsiooni ning ekraani füüsilise suuruse suhte mõõdupuu. Kuna ekraanide suurustest räägitakse reeglina tollides, on ka pikslitiheduse mõõtühik pikslit tolli kohta (PPI – pixels per inch).

Pikslitiheduse teadasaamiseks, tuleb kõigepealt välja arvutada ekraani diagonaal pikslites. Full HD puhul saame Pythagorase teoreemi kasutades tulemuseks ümardatult 2200 pikslit. Saadud arv tuleb seejärel jagada ekraani diagonaaliga tollides.

Oletame, et tegemist on mõne uue supertelefoni ekraaniga, mille diagonaal on 5 tolli. Pikslitihedus on seega koguni 440 PPI.

Kui kujutlusvõime jäi natuke maha, hoolitsesime ka visuaalse poole eest:

Fotod: Kahvel.ee

Hetkeolukorrast

Suuremat tähelepanu pikslitihedusele hakati pöörama, kui Apple 2010. aastal iPhone 4 peal Retina-ekraani tutvustas.

326 PPI ekraanitihedus oli tol ajal ulmeline näitaja ning väideti, et teravamal ekraanil erilist mõtet pole, sest inimsilm ei suuda 300 PPI pikslitihedusest teravamat pilti enam eristada.

Sellegipoolest on konkurendid Retina ekraanidele järele jõudnud ning pikslitiheduse osas juba möödumas.

Kui hetkel on veel valdav enamus uusi nutitelefone 720p resolutsiooniga, siis lähiajal on olukord muutumas. Mitmed tootjad on alustanud 1080p telefonide tootmist ning suure tõenäosusega saab Full HD ekraani ka ülipopulaarse Samsung Galaxy S III peatselt saabuv järeltulija.

Kui tundub, et mida suurem arv, seda parem, siis paraku see sulatõsi pole. Kuigi pilt on teravam, ei ütle pikslitihedus meile mitte midagi ereduse, kontrasti, värvide, vaatenurga ning voolutarbe kohta.

Praegu aetakse seadmetes PPI arvu suuremaks, täpselt nagu mõnda aega tagasi kaamerate megapiksleid ja protsessorite gigahertse. Tahaks loota, et see buum väga kaua ei kesta ning tähelepanu pööratakse ka teistele omadustele.