Tartu observatooriumi vanemteadur Laurits Leedjärv jahutab nende kirge, kes nähtus midagi üleloomulikku leida püüdsid, kirjutab Õhtuleht.

“Üldiselt on selliste asjade puhul tegemist meteooridega — kosmoses lendavate liivaterakeste ja väikeste kivikestega. Kui mõni satub Maa atmosfääri ülakihtidesse, kohtab ta õhutakistust, läheb kuumaks ja hakkab hõõguma. Enamasti põlebki mõne sekundi jooksul ära, ja inimesed ütlevad siis, et nägid langevat tähte,” selgitas teadlane. Igal aastal satub niisugust kosmilist tolmu ja prügi Maa atmosfääri 30 000-40 000 tonni, selle langemist eriti ennustada ei saa.

Tulekera nähti Lõuna-Soome kohal kell 20.18. Soome täheteadlaste ühenduse Ursa hinnangul süttis keha Narva kohal. Ursasse teatati tulekera kohta kohe mitmelt poolt Lõuna-Soomest. Kella 10.15-ks kolmapäeva hommikul oli interneti teel nähtusest Ursale teatatud 155 korral.

Tulekera lennutrajektoori väljaselgitamine käib. Sellega tegeleva töögrupi matemaatiku Esko Lyytineni esialgsel hinnangul süttis keha Eestis Narva kohal umbes 95 kilomeetri kõrgusel ja kadus Soomes Heinola kohal 45-50 kilomeetri kõrgusel. „Poolpilvises taevas paistis äkki ere tulekera, millel oli suhteliselt pikk põlev punast, kollast ja rohekat kumav saba,” kirjeldas Leena Ahlfors Lempääläst.

Nähtus oli eredam kui Kuu. „Tulekera jättis varju, kuigi suuremana kui poolik paistev Kuu oli lähedal,” ütles Petri Honkanen Nastolast, kes võttis aega nähtuse märkamisest kuni ülehelikiirusega kaasneva pauguni. „Madala sagedusega pauku oli kuulda 3 minutit ja 20 sekundit pärast kustumist.”