Austraaliasse sisserännanud äärmiselt mürgiste merikärkonnade söömine on põhjustanud seal elutsevate kiskjatest kukkurloomade kvollide (Dasyurus hallucatus) vähenemise. Merikärnkonna murdmisel tabab kvolle iivelduse asemel surm, kuid sellele vaatamata ei suuda nad ära õppida, et merikärnkonn söögiks ei kõlba, vahendavad ERR teadusuudised.

„Ma lugesin oma lastele modernset versiooni Punamütsikese muinasjutust, kus vanaema õmbleb hundi kõhtu tooreid sibulaid, ja kui hunt üles ärkab, on tal nii halb olla, et tal pole enam isu vanaema uuesti ära süüa. Seda tehes välgatas mulle, et kui me suudaksime kvollidele õpetada, et kärnkonnade söömine ajab neil südame pahaks, suudaksime neid päästa ka väljasuremisest,” kirjeldab Webb, kuidas ta kvollide õpetamise mõttele tuli.

Uurimisrühm tegi katset 62 noore kvolliga, kellest pooltele õpetati merikärnkonna iiveldusega seostama. Paar päeva enne, kui kvollid uuesti vabasse loodusesse lasti, söödeti treenitud grupile väike tükk merikärnkonna mürgise ühendiga — piisavalt väike, et mitte ohustada kvolli tervist, kuid piisavalt toksiline, et tekitada iiveldust.

Projekti tulemusel elasid vabadusse lastud kvollid, kes olid merikärnkonnade söömise ohtlikkuse suhtes treenitud, kuni viis korda kauem neist kvollidest, kes treeningus ei osalenud.