ARKi direktori asetäitja Teo Saimre hinnangul võib Eesti registreerimisdokumentidele ja registreerimismärkidele ülemineku tulemusena väheneda aastavahetuseks sõidukite arv liiklusregistris umbes 70.000 võrra.

“Kui tänavu 1. veebruari seisuga oli registris 556.766 sõidukit, siis 1. detsembril oli neid vaid 502.637,” ütles Saimre ETAle. Põhjuseks on see, et paljud vanade dokumentidega autod, haagised ja mootorrattad on juba sellises seisukorras, et need ei ole enam kasutamiskõlblikud ja lähevad lammutamisele.

“Raske on arvata, kui palju tullakse sõidukeid ümber registreerima, kuid meie prognoos on, et ümberregistreerimisele kuulub veel 10.000 kuni maksimaalselt 15.000 sõidukit,” ütles Saimre. “Seega võib sõidukite koguarv 1. jaanuari seisuga väheneda kuni 485.000ni. Probleemi muudab keerulisemaks ka see, et paljude reformide, erastamise ja äriühingute müümise ja likvideerimise tulemusena on jäänud osa vanu sõidukeid “ilma peremeheta”, st keegi ei tunnista neid omaks.”

Vastavalt liiklusseaduse nõuetele tuleb kõigil sõidukite omanikel, kellede kasutuses olevate sõidukite registreerimistunnistused, tehnilised passid, tehnilised talongid vm dokumendid on väljastatud enne 1. novembrit 1993, pöörduda enne 31. detsembrit 2001 sobivasse ARK büroosse sõiduki tehniliste andmete kontrollimiseks ja uute dokumentide väljastamiseks. Nimetatud tähtpäeva möödumisel, st järgmise aasta algul, kustutatakse kõik sellised sõidukid liiklusregistrist. Kui Tallinna büroos pole viimastel päevadel erilist tungi märgata olnud, siis mõningates maakondades on järjekorrad küllaltki pikaks veninud.

Ümberregistreerimiseks tuleb kaasa võtta vahetusele kuuluvad registreerimisdokumendid, pass ja riigilõivu tasumist tõendav dokument. Ümberregistreeritav sõiduk tuleb esitada kontrollimiseks ARK büroosse või kutsuda ARK töötaja sõiduki juurde. Täna ja reedel töötavad autoregistrikeskuse bürood nagu tavalistel tööpäevadel. Laupäeval töötavad maakondade bürood ja esmaspäeval Tallinna büroo.

“Kuigi uuest aastast kustutatakse kõik vanad sõidukid liiklusregistrist, on neid sõiduki omandamist tõendavate dokumentide esitamisel võimalik uuesti registreerida,” rääkis Saimre. “See toimub aga sõiduki esmaregistreerimise protseduuri kohaselt ja on mõnevõrra kallim. “Täna maksab kõnealuste sõidukite registrikannete muutus sõltuvalt olemasolevatest registreerimismärkidest 500 kuni 1200 krooni. Järgmisest aastast hakkab sama toiming, tulenevalt riigilõivude muutumisest, maksma 1300 kuni 1600 krooni. Ka ei saa ümberregistreerimata jäänud sõidukit registrisse taastada jaanuari kahe esimese nädala jooksul. Selle ajaga tahetakse teha registris olevate sõidukite põhjalikum inventuur ja hilinejate sõidukeid hakatakse registrisse taastama 15. jaanuarist.”