Uurimuse raames leiti, et regulaarselt õlut joonud naiste luud on tugevamad, mistõttu nad kannatavad vähem osteoporoosi all, vahendab The Daily Telegraph ajakirjas Nutrition ilmunud uuringut.

Arvatakse, et õlles sisalduv suur hulk räni aeglustab murde põhjustavat hõrenemist ja kiirendab uue luu moodustumist. Õlles on ohtralt ka fütestrogeene, östrogeeni taimseid vorme, mis samuti kaitsevad luude tervist.

Luud koosnevad kiudude, mineraalainete, veresoonte ja luuüdi võrgustikust; terved luud on tihedamad ning nende osiste vahel on vähem tühja ruumi.

Extremadura ülikooli uurijad selgitasid välja 1700 terve, keskmiselt 48-aastase naisterahva joomisharjumused. Seejärel tehti neile käte ultraheliuuring, millest selgus, et õllejoojate luud on tihedamad.

Miks valiti just naiste käed? Sellepärast, et naiste sõrmeluud on esimene koht, kus ilmnevad märgid osteoporoosist, murdude riski suurendavast luuhaigusest.

Teadlaste liigituse kohaselt käis kergete õllejoojate ehk päevas poole liitriga piirduvate naisterahvaste käsi sama hästi kui mõõdukate õllesõbrannade oma, mis annab mõista, et ka väikestest kogustest on luude tervisele kasu.

"Räni mängib olulist rolli luude moodustumisel. Õlut on peetud üheks kõige olulisemaks räniallikaks õhtumaade dieedis," osutavad teadlased.

Osteoporoos esineb kõige tihemini naistel pärast menopausi.