Teadlased kasutasid indutseeritud pluripotentseid naharakke (iPS-rakud), mis on programmeeritud käituma sarnaselt embrüonaalsetele tüvirakkudele: paari päeva vanustelt embrüotelt võetud rakud võivad areneda paljudeks erinevateks rakutüüpideks ning neid saab seega kasutada erinevate kudesid kahjustavate haiguste ravis. Uurimistulemused avaldati ajakirjas Nature, vahendab Novaator Reutersi uudist.

"Meie uurimustulemusi saab kasutada haiguste põhjuste avastamiseks ning ravimeetodite väljaarendamiseks inimestele," kinnitab uuringu üks autoritest Fanyi Zeng Shanghai Jiao Tongi ülikoolist. „iPS-rakke poleks eetiline kasutada inimlaste valmistamiseks ja see pole kindlasti meie uurimuse eesmärgiks. Teadusel peavad olema eetilised piirid."

Qi Zhou juhitud töörühm kasutas iPS-rakkude valmistamiseks hiirte fibroblaste, mis on naha sidekoes leiduvad rakud.

Tüvirakud on keha kõige suurema arengupotentsiaaliga rakud - nad võivad areneda erinevateks kudedeks, organiteks või vereks. Kõige võimsamad tüvirakud on embrüonaalsed tüvirakud, kuid embrüote kasutamist teadustöös takistavad eetilised probleemid ning paljud riigid piiravad selliste eksperimentide rahastamist.

Hiina teadlased valmistasid naharakkudest 37 erinevat tüvirakuliini, millest kolmest õnnestus saada elus hiirepoegi. "Ühe liini rakud olid niivõrd kvaliteetsed, et sellest sündinud hiired elasid kuni üheksa kuud," ütleb Zeng. "Nüüdseks on sellest liinist sündinud juba üle saja teise põlvkonna hiire ning sama palju kolmanda põlvkonna hiiri. Need tulemused näitavad, kuivõrd viljakas ja tugev see süsteem on."

Uuringus mitte osalenud Austraalia tüviraku-uurija Andrew Laslett ütleb, et Hiina teadlased on esmakordselt kaheldamatult demonstreerinud, kuivõrd pluripotentsed on iPS-rakud. Pluripotentsuse all peetakse silmas rakkude võimet areneda paljudeks erinevateks rakutüüpideks.