Järgmise aasta suvel kavatseb teadlastest, inseneridest ja astronautidest koosnev Marsi kogukond avada Marsi uurimiskeskuse Arktikas. Projektis osalejad usuvad, et ühel päeval astub inimese jalg Marsile, et sinna pikemaks pidama jääda.

Kuigi projekt ei toimu ametlikult Nasa egiidi all, töötab enamus projektis osalevaid teadlasi ja astronaute Nasas.

Üks grupi liikmetest, Toronto geoloog Darlene Lim ütles, et projekt põhineb teoorial, et inimesed peavad võibolla elama ühel päeval Marsil, kuigi sinna jõudmiseks kulub 11 kuud.

"Marsil on potentsiaal varustada meid veega, mis on vajalik elu alalhoidmiseks, mida Kuul teha ei saaks," tsiteeris BBC tema sõnu.

Projektimeeskonna liikmed loodavad, et Marsi tulevased asukad suudavad rakendada tuule ja vee ning mulla ning pidada end ise ülal.

Eksperiment algab juunis, mil simuleeritud Marsi baas avatakse Devoni saarel Kanada Arktikas. Baas ehitatakse vulkaanikraatrisse, kus temperatuur on miinus 23 kraadi, meenutades kena suvepäeva Marsil.

Võib ju arvata, et inimesi sunnib Marsile asuma globaalne soojenemine ja Maa ülerahvastatus, aga Lim usub, et peamiseks motivatsiooniallikaks saab seiklus- ja uurimisjanu.