WHO Euroopa mittenakkushaiguste keskus loodi 2012. aastal WHO Euroopa regionaalkomitee otsusega, mis andis mandaadi Venemaale keskuse loomiseks. See tegutseb Moskvas 2014. aastast ja Venemaa on ka keskuse peamiseks rahastajaks.

„Eesti jaoks on oluline, et Ukrainas toimuva sõja kontekstis lõpetatakse koostöölepe agressorriigiga. Selle saavutamiseks on Eesti valmis vajadusel ka õla alla panema keskuse Moskvast ära toomiseks,“ kõlab Eesti sotsiaalministeeriumi seisukoht vastuseks Forte kommentaaripalvele. Eesti eesmärk on seega leida üha uusi võimalusi Venemaa tõrjumiseks rahvusvaheliselt areenilt.

Nüüd seisab ees ametliku ettepaneku tegemine WHO Euroopa regionaalkomiteele, kes saab lõpliku otsuse teha oma rutiinsel kohtumisel 2023. aasta oktoobris või mõnel erakorralisel kohtumisel enne seda.

Ülaltoodud keskuse põhiülesandeks on toetada Euroopa regiooni riikides mittenakkushaiguste ennetamisega seotud poliitikate ja programmide rakendamisel. Keskus koordineerib ka mitmete temaatiliste võrgustike tegevust, kus osalevad Euroopa regiooni riigid. Näiteks seirete ja uuringute läbiviimine ja tegevused selliste riskifaktoritega nagu alkohol, ebatervislik toitumine, südame-veresoonkonna haigused, vähiennetus.

Keskusel on täna ligi 30 töötajat, pooled nendest rahvusvahelised töötajad, kes on praeguseks juba Moskvast lahkunud.