Ehk siis: bensiinimootori ülesanne on vaid toota elektrit elektrimootori jaoks. Tulemuseks on püsiv elektriauto tunnetus nii kiirendamisel kui pidurdusjõu kasutamisel ja ka väiksem kütusekulu ning pole ka mingisugust vajadust elektriautodele omase suure ja raske aku järele.

Täpsemalt on tegemist 1,5-liitrise kolmesilindrilise turboülelaaduriga bensiinimootoriga, millel võimsust 156 hobujõudu. Edasi liigub energia elektrigeneraatorisse ja inverterisse ja sealt edasi vastavalt vajadusele kas akusse või 140 kW (188 hj) võimsusega elektrimootorisse või mõlemasse korraga.

Just suure kiirenduse või kiiruse korral asub tegutsema süsteemi energiajuhtimise juhtplokk, et saata bensiinimootori toodetud energia konverteri kaudu otse elektrimootorile, et toetada akust tulevat elektrivarustust.

Aku ise on autol väga väike, mahutavusega kõigest 2,1 kWh. Suuremat ei ole lihtsalt vaja, kuna energiavool bensiinimootorist on pidevalt tagatud. Väike aku aitab hoida all auto üldmassi ja omab loomulikult väiksemat mõju sõidudünaamikale. Teiseks: väiksem aku -> väiksem hind.

Kusjuures, bensiinimootoril on muutuva surveastme võime, mis annab optimaalse jõudluse ja ökonoomsuse sõltuvalt mootori koormusest. Surveastme kõikumine on täpsemalt vahemikus 8 : 1 kuni 14 : 1. See saavutatakse ajamiga, mis muudab kolvikäigu pikkust vastavalt jõuvajadusele. Esimest korda võeti see lahendus kasutusele 2018. aastal Infiniti mudelis.

Madala energiavajadusega sõitude puhul, näiteks ühtlase kiiruse ja aku piisava laetuse korral, on surveaste kõrgemas vahemikus, mis vähendab kütusetarbimist ja heitmeid. Suure energiavajaduse korral, et laadida akut või anda energiat otse mootorile, lülitatakse sisse madalam surveaste, mis maksimeerib mootori väljundvõimsust. Üleminek erinevate surveastmete vahel toimub sujuvalt ning juht ei pea ise sekkuma.

Nissan vs ARK – auto võimsust tõlgendatakse erinevalt ja võidab autoomaniku rahakott

Mis puutub veel auto mootori võimsusesse, siis – nagu ülal märgitud – räägivad Nissani andmed, bensiinimootoril on võimsust ligi 116 kW ja elektrimootoril 140 kW.

Kui vaadata ARKist väljastatud autodokumente, siis on seal mustvalgelt kirjas aga 116kW/65kW.

Asi selles, et ARK loeb elektrimootori võimsust nii, et teatud ajaperioodil (30 minutit) arvutatakse kokku maksimaalne väljundvõimsus. Nissan arvestab aga hetkelist vajaminevat maksimaalset võimsust ja saab tulemuseks 140 kW. Pole ju autol vaja tundide kaupa sõita pidevalt maksimaalse ehk 140 kW võimsuse peal, piisab kiirendamise hetkedest.

Autoomanikele tähendab aga ARKi mõõtmine kahte positiivset aspekti. Asi selles, et kindlustusseltsid võtavad arvesse just ARKi arvutatud andmeid. Kuigi passis on nii bensiinimootori kui elektrimootori võimsused kirjas, võetakse neist arvesse ainult elektrimootori 65 kW. Kuna just elektrimootor liigutab Qashqaid.

Teine oluline grupp, kes saab ikka kohe suure soodustuse osaliseks, on ametiautosid erasõitudeks pakkuvad asutused ja ettevõtted. Erisoodustusmaksu makstakse teatavasti lähtudes auto võimsusest – suurusjärk 2 eurot 1 kW eest kuus. Seega: maksta ei tule mitte 280 eurot vaid kõigest 130 eurot kuus.

Mis CO2 heidet ja sellest lähtuvaid liisingumaksete erinevusi puudutab, siis jääb Qashqai keskmisse kategooriasse oma ligi 120 g/km kohta.

Lineaarne kiirendus heli lahknevuse kaotamiseks

Lisaks on Qashqais kasutusele võetud lahendus nimega lineaarne Kiirendus (Linear Tune). See funktsioon reguleerib bensiinimootorit ja suurendab järk-järgult pöörlemiskiirust, et katta mootori energiavajadus auto kiirendamisel. Tulemus: ei teki lahknevust sõitja kogetava jõudluse ja heli osas.

Erinevus mootori kiiruse ja sõidukiiruse vahel on aga nähtus, mis häirib nii juhte kui ka sõitjaid. Nimelt on mootori pöörete järsk tõus enne kiiruse samaväärset tõusu sõitjatele ärritav ja sõidukogemust segav asjaolu. Lineaarne kiirendus lahendab selle probleemi.

Elektriautodele omaselt on ka Qashqai e-POWERil olemas nö e-Pedal lahendus, mille sisselülitamisel kaotab auto gaasipedaali vabastamisel märksa kiiremini kiirust kui tavarežiimis. Ehk kiirendamiseks ja pidurdamiseks piisab vaid gaasipedaali kasutamisest.

Gaasipedaali vabastamisel pidurdab e-Pedal Step Qashqai',d 0,2G, mis on piisav, et põlema panna pidurituled ja vähendab kiirust järk-järgult, kuid mitte täieliku peatumiseni. Ja nagu ikka: tänu elektrimootoriga ajamile ei ole pöördemomendi edastamisel viivitust, nagu võib juhtuda tavalise hübriidauto puhul. Ja nagu ikka: ökonoomsuse suurendamiseks suunatakse kineetiline energia aeglustamisel ja pidurdamisel tagasi akusse.

Tippvarustuses Qashqai on aga tõeliselt mõnus sõiduvahend. Sisuselt kõikjal näeme pehmet nahksisu ja ülimugavaid elektriliselt juhitavaid istmeid, kõikvõimalikud juhiabi- ja mugavussüsteemid on muidugi olemas: alates adaptiivsest püsikiirusehoidjast ja elektrilisest esiklaasisoojendusest ning lõpetades elektriliselt avaneva ja sulguva pagasiluugiga. Liiklusmärkide lugemise süsteem võimaldab ka auto kiirust neile kujutatud piirangule ühe nupuvajutusega vastavaks viia.

Auto roolilt leiame ka nupu, mis lülitab korraga sisse või välja kolm igapäevast funktsionaalsust: püsikiirusehoidja, sõidurajal hoidja (saab ka eraldi nupust välja lülitada) ja ummikuabilise. Parkimise hetkel saab sisse lülitada auto „pealtvaate“, mis annab väga täpse pildi sellest, kui täpselt parkimisjoonte vahel või kui lähedal teistele autodele ollakse.

Auto pagasiruum on avar, nagu ka ruum tagumises reas istujate jalgade tarvis. Elektriautole omane kiirendus on võimas ka auto suhteliselt suurele kerele vaatamata. Tippvarustuses Qashqai ongi selgelt kõrgtaseme auto - ka väliselt sportlikult soliidne.

Auto hinnad jäävad vahemikku 35 000 kuni 43 000 eurot. Tellimise ja saabumise aeg jääb hetkel poole aasta kanti.