Koroona tõstab taas pead ja sel teemal on aina enam juttu ka ajakirjanduses. EPL kajastas täna, et hooldekodudes on haiguskolded, haiglad täituvad ja suremus suureneb.

Varjak rõhutas, et praegu oleme siiski leebel stsenaariumil. Nii suurt survet meditsiinisüsteemile pole, et ohuhoiatust muutma peaks.

Mis puudutab tüvesid, siis märkis Varjak, et on hea, et pole tekkinud uut tüve, mille levik oleks plahvatuslik. Nimelt ka vaktsineerimise seisukohast – Eestis ja mujal on kättesaadavad omikrontüvede vastu loodud vaktsiinid. „Tõhustusdoosi soovitaksin kindlasti ära teha. Sel on märgatav efekt raske haigestumise ärahoidmisel.“

1x
00:00

Tema sõnutsi arendatakse vaktsiine, mis aitaksid koroonasse haigestumist kui sellist ära hoida, mitte vaid sümptomeid leevendada. Ilmselt on need sellised, mida saab sisse hingata ja ninna pihustada. Varjak lisas, et suure tõenäosusega on uue nakatumise eest kaitstud needki, kes on varem põdenud omikroni ja nüüd vaktsineeritud. Selline kombinatsioon toimib.

Saates on juttu ka teadusnõukoja tööst ja võimalikest piirangutest sel talvehooajal. Näiteks Lääne-Tallinna keskhaiglas ei saa 7. oktoobrist patsiente külastada ja siseruumides tuleb maski kanda.

Pole välistatud, et mingiks ajaks kehtestatakse ka laiem maskikohustus. Samas lisas Varjak, et ei usu, et jälle hakataks kasutama näiteks vaktsineerimispassi.

Praegu aga veel ühtegi piirangut plaanis pole.

Kõigest pikemalt erisaates.