Teadlased on leidnud uusi tõendeid elu võimaliku olemasolu kohta ühel Saturni kuudest. Enceladuse ookeanid võivad sisaldada lahustunud fosforit, mis on bioloogiliseks eluks hädavajalik. Sellest teatas Xinhua.

Grupp rahvusvahelisi teadlasi eesotsas Hiina ülikooli geokeemiku Hao Jihuaga usub, et Enceladuse jääga kaetud ookean võib sisaldada lahustunud fosforit, mis on bioloogiliseks eluks vajalik. Lisaks on ookeanist avastatud süsinikku, vesinikku, lämmastikku, hapnikku ja väävlit.

Teadlaste sõnul ei ole fosforit veel tuvastatud, kuid see oletus loob teadusliku aluse tulevasteks potentsiaalse elu otsinguteks Enceladusel.

Väärib märkimist, et luude, rakumembraanide ja DNA hädavajaliku komponendi fosfori puudumise tõttu peeti Saturni kaaslast pikka aega elust tühjaks.

Ookean Enceladusel – mida on teada?

Cassini kosmoseaparaat tuvastas Enceladuse ookeanide põhjas teatud molekulide, eriti divesiniku, metaani ja süsinikdioksiidi suhteliselt kõrge kontsentratsiooni, mis näitab hüdrotermilist aktiivsust. Selline pilt on kooskõlas kas elusorganismide tegevusega või keemiliste protsessidega, mida Maal ei toimu. Samal ajal väidavad USA Dartmouthi kolledži astronoomid, et Enceladusel ei ole tegelikult jääaluseid ookeane. Teadlased usuvad, et selle asemel on veeauruvoo allikaks jääkoores olevad sulaveetaskud.