Jalaisheemia on haigus, kus arteriaalne vereringe häiritud on ning kellel ilma uusimate protseduurideta tuleks jalg amputeerida. Kaasaegsete soontesiseste tehnikate ning instrumentidega on võimalik päästa patsiendi jäsemed gangreenist ja sellega kaasnevast amputatsioonist ning säilitada inimese võimalus iseseisvale elule ka kõrges eas, teatas ITK.

Iseseisvalt toimetulek tähendab omakorda vähem kõrvalise abi vajamist tulevikus ja ka vähem kulutusi arstiabile meditsiinisüsteemis.

„Oma kogemuse ja omandatud töövõtete tõttu on ITKs võimekus endovaskulaarset varikoosi ravida. Tüsistusi praktiliselt ei ole. Sama lugu on günekoloogiliste patsientidega,“ ütles angiograafia osakonna juhataja kardioloog Sulev Margus.

Veresoontekirurgia tõttab appi ka ebatüüpilise asetusega veenilaienditega patsientidele. Kui rohkem tuntud jalgade veenilaiendid on eelkõige kosmeetilise iseloomuga, siis näiteks väikevaagnas olevad veenilaiendid võivad üksikutel juhtudel oma survega ümbritsevatele kudedele olla kroonilise alakõhuvalu põhjuseks.

„Ekslikult arvatakse, et sümptomaatiline väikevaagna varikoos on ainult naiste probleem. Ka meestel võivad analoogsed veenilaiendid esineda näiteks munanditel, põhjustades valulikkust ning ka viljatust,“ selgitas veresoontekirurg Veronika Palmiste.

Tema sõnul on naistel on väikevaagna veenilaiendite teke sageli seotud raseduste ja sünnitustega. Kuigi enamus nendest muutustest kaebusi ei põhjusta, võivad üksikutel juhtudel just need veenilaiendid olla seotud kroonilise alakõhuvaluga, põhjuseks väikevaagna varikoos. Need patsiendid võidaksid multidistsiplinaarsest käsitlusest.

„ITKs toimib koostöö kliiniliste (veresoontekirurg) ja tugispetsialistide (angiografist) vahel, millest võidab patsient juba sellepärast, et suudetakse üksteist oma erinevate oskustega täiendada ja kiirelt vajalikke otsuseid teha,“ märkis Palmiste.