Colorado ülikooli teadlaste uute uuringute kohaselt võib vähetuntud viiruste perekond, mis on juba endeemiline metsikutele Aafrika primaatide seas ja põhjustab surma, nakatada inimesi. Teadlaste töö avaldati ajakirjas Cell.

Uurimisrühm on 15 aastat kasutanud laborimeetodeid ja metsloomade koeproove, et välja selgitada, millised viirused võivad inimestele edasi kanduda.

Viimastel aastatel on teadlased keskendunud arteriviirustele, mis on levinud sigadel ja hobustel, aga ka ahvilistel. Nad keskendusid eelkõige ahvide hemorraagilise palaviku viirusele (SHFV), mis põhjustab surmavat haigust, mis sarnaneb Ebola viiruse põhjustatud haigusega ja on alates 1960. aastatest põhjustanud surmaga lõppenud haiguspuhanguid vangistuses peetavate makaakide kolooniates.

Uuring näitas, et CD163 retseptor võimaldab viirusel rakkudesse siseneda. Laboratoorsete katsete seeria abil leidsid teadlased, et viirus klammerdub üllatavalt hästi ka inimese rakkude CD163 külge, tungides organismi ja tehes endast kiiresti koopiaid.

Sarnaselt HIVile ja selle eelkäijale, ahvide immuunpuudulikkuse viirusele (SIV), näivad ka ahviarteriviirused ründavat immuunrakke, lüües rivist välja peamised kaitsemehhanismid ja püsides kehas pikka aega.

Autorid rõhutavad, et uus pandeemia ei ole vältimatu ning teadlased peaksid rohkem tähelepanu pöörama loomaviiruste uurimisele, et suuta neile vastu seista, kui need inimestele üle kanduvad.