Kyoto ülikooli teadlaste meeskond on loonud universumi kõige külmema aine. See on kolm miljardit korda külmem kui ilmaruum tähtede vahel. Sellest teatab Space.

Katse jaoks kasutasid teadlased fermione, mida füüsikud nimetavad aine koostises, mis tahes osakesteks, mis alluvad Fermi-Diraci statistikale. Jaapanlased jahutasid üterbiumi aatomid umbes miljardikosa kraadi võrra alla absoluutse nulli Kelvini skaala järgi (Absoluutne null on Kelvini skaalal −273.15 °C-toim.), hüpoteetilise temperatuuri, mille juures aatomi liikumine lakkab.

Jahutamiseks kasutati lasereid. Läbiviidud katse simuleerib kvantfüüsika mudelit, mille pakkus esmakordselt välja 1963. aastal teoreetiline füüsik John Hubbard. See võimaldab aatomitel avaldada ebatavalisi kvantomadusi nagu ülijuhtivus.

Jaapanlased märgivad, et isegi tähtedevaheline ruum pole kunagi nii külm, kuna see on ühtlaselt täidetud kosmilise mikrolaine taustkiirgusega. Teadlaste sõnul on tekkinud aine isegi külmem kui Bumerangi udukogu, mis on teadaolevalt külmim kosmosepiirkond. Maast viie tuhande valgusaasta kaugusel asuva gaasi- ja tolmupilve temperatuur on -272,15 Celsiuse kraadi. See on tervelt paari kraadi võrra madalam kui Suure Paugu aegadest pärineva universumi jääkkiirguse keskmine temperatuur.