Lõuna-Austraalia osariigi peaminister Peter Malinauskas teatas, et tema valitsus plaanib enne aasta lõppu kehtestada uued liiklusturvalisust puudutavad seadused. Sinna hulka võib jõuda ka astmeliste juhilubade süsteem, sealhulgas kategooria võimsate sportautode jaoks.

Täpsemaid detaile pole veel teada, kuid suure tõenäosusega peaksid kategooriasse kuuluvate sõidukite omanikud ja ostjad läbima edasijõudnutele mõeldud sõidukoolitused. Keelu alla võib sattuda ka omavoliline veojõukontrolli välja lülitamine avalikel teedel.

Säärased mõtted on valitsuse lauale jõudnud pärast Lamborghini Huracanile ette jäänud 15-aastase tüdruku surma 2019. aastal. Ka meil on sääraseid juhtumeid olnud – 2016. aastal hukkus ebaseaduslikul kiirendusvõistlusel noor mees, alles kuu aega tagasi niitis Ülemiste keskuse parklas driftiv BMW maha mitu pealtvaatajat.

Kuidas sportautod täpselt „kastidesse“ jaotatakse, pole veel kindel, ja see ülesanne on käesoleva elektrifitseerimise tõttu üha keerukam. Tõenäoliselt saab üheks teguriks massi ja võimsuse suhe – näiteks õppuri juhiluba omavad alla 25-aastased juhid ei tohi Lõuna-Austraalia osariigis sõita autodega, millel on tonni kohta rohkem kui 130 kW ning neile on muuhulgas keelatud ka rohkem kui 8-silindriliste mootoritega autod.

Kindlasti saab astmelise juhiloa eeskujuks ka busside ja veokite juhilubade süsteem, kus võetakse arvesse nii massi, käigukasti tüüpi kui haagiste hulka ning iga tase eeldab täiendõpet.

Peaminister Malinauskas sõnas, et ootab küll osariigi juhtidelt teatavat vastuseisu, kuid usub, et enamus kogukonda peab ettevõtmist õigeks. Ja kui ettevõtmist saadab edu, pole kahtlustki, et see jõuab ka mujale.