NASA James Webbi kosmoseteleskoop tuvastas esimesena süsinikdioksiidi Päikesesüsteemist väljaspool asuva planeedi atmosfääris. Rohkem kui 30 teadlasest koosnev meeskond, kes analüüsis eksoplaneedi WASP-39b spektrit, leidis The Independenti teatel selge märgi suure hulga süsihappegaasi olemasolust selle atmosfääris.

Varasemad Hubble'i ja Spitzeri kosmoseteleskoopide uuringud on registreerinud eksoplaneedi atmosfääris ainult veeauru, kaaliumi ja naatriumi. „Andmeid esimest korda vaadates oli juba selge, et tegemist on hämmastava avastusega,“ kommenteeris Genfi ülikooli teadlane ja uuringu kaasautor Dominique Petite dit de la Roche.

Illustratsioon näitab, milline WASP-39b võib välja näha, tuginedes Webbi teleskoobi kaudsetele vaatlustele, aga ka tänu muudele kosmose- ja maapealsetele teleskoopidele saadud andmetele.

WASP-39b

Teadlased märkisid, et tulemused põhinevad Webbi esimestel vaatlustel saadud leidudest ja need näitavad, et uus kosmoseteleskoop võib aidata eristada väiksemate, kiviste ja Maa-laadsete eksoplaneetide atmosfäärikomponente.

Veelgi enam, teadlased usuvad, et gaasi kontsentratsiooni täpne määramine selliste planeetide atmosfääris võib aidata tuvastada märke Maa-välisest elust, kui see on olemas.

Wasp-39b spekter oli üks viiest esimesest pildist, mille tegi Webbi teleskoop, kasutades tähevalguse mõõtmiseks infrapunaspektromeetrit, mis „läbistas“ kaugete planeetide atmosfääri. Kuna erinevad elemendid ja molekulid neelavad valgust erinevatel lainepikkustel, näitas saadud languste ja tõusude muster, millised kemikaalid atmosfääris esinevad, selgitasid teadlased. Eksoplaneedi WASP-39b atmosfääri läbiv valgusspekter näitas selgeid märke suurest süsinikdioksiidi kogusest. „Niipea, kui andmed mu ekraanile ilmusid, tõmbas mu tähelepanu tohutu hulk süsihappegaasi. See oli eriline hetk, mis ületas olulise läve eksoplaneediteaduses,“ sõnas Johns Hopkinsi ülikooli magistrant Zafar Rustamkulov.

Eksoplaneti (väljaspool päikesesüsteemi asuv planeet) WASP-39b nimetatakse „kuumaks Jupiteriks“. See asub Neitsi tähtkujus Maast umbes 700 valgusaasta kaugusel.