USA president Joe Biden tähistas täna Ukraina iseseisvuspäeva, kuulutades välja ligi 3 miljardi dollari suuruse julgeolekuabipaketi, et toetada Kiievit võitluses Venemaa sissetungi vastu. „Viimase kuue kuu jooksul on ukrainlased inspireerinud maailma oma erakordse julguse ja pühendumusega vabadusele,“ ütles Biden hommikuses avalduses, teatades Ukrainale mõeldud 2,98 miljardi dollari suurusest relva- ja varustuspaketist.

„Nad on seisnud otsustavalt ja tugevalt silmitsi Venemaa täiemahulise sissetungiga Ukrainasse. Ja tänane päev pole mitte ainult mineviku tähistamine, vaid ka kõlav kinnitus, et Ukraina on– ja jääb – suveräänseks ja iseseisvaks riigiks,“ jätkas Biden. „Ameerika Ühendriigid on pühendunud Ukraina rahva toetamisele, et abistada neid võitluses oma suveräänsuse kaitsmise eest.“

Pakett kujutab endast suurimat USA abi Ukrainale alates sõja algusest veebruaris. Biden ütles, et Ukrainal saab täiendavaid õhutõrjesüsteeme, suurtükiväesüsteeme ja neile mõeldud laskemoona, droone ja radareid. Praegu pole detailid teada, kuid ABC ajakirjanikel õnnestus välja selgitada, et paketi raames on kavas Ukrainasse saata droon Puma, Scan Eagle ja Vampire. Bideni administratsiooni esindajate sõnul pole antud abipakett kokku pandud Ukraina armee hetkevajadustest lähtuvalt vaid mõeldud on keskmise pikkuse ja pikematele perspektiividele.

USA on saatnud Ukrainale relvi ja sõjavarustust juba 10 miljardi dollari väärtuses, et aidata Kiievi vägedel võidelda Venemaa agressiooni vastu. Antud rahastus pärineb ligi 40 miljardi dollari suurusest kahepoolsest Ukraina abipaketist, mille kongress selle kevade alguses heaks kiitis.

Jaga
Kommentaarid