RIA elektroonilise identiteedi (eID) osakonna juhataja Martin Lambingu sõnul avaldub lahenduse positiivne mõju siis, kui piisavalt paljud riigi e-teenused on SSO (single sign-on) autentimisteenuse kasutusele võtnud.

Lahendust katsetas e-rahvastikuregister, liitumiseks valmistub ka RIA enda hallatav riigiportaal eesti.ee.

Lambingu hinnangul peaksid asutused olema motiveeritud teenusega liituma, sest see aitab riigil tervikuna raha säästa.

„Teenusega liituvad asutused saavad meie käest kõik vajalikud komponendid ning hoolitseme teenuse töökindluse eest. Kuna teenuse tarkvara on avalik, siis on võimalus igaühel meie koodi taaskasutades endale sobiv toode välja arendada,“ selgitas eID osakonna juhataja.

RIA hakkas Riigi SSO teenuse arendamist planeerima 2017. aastal pärast seda, kui valmis riigi autentimisteenus (TARA). Arendusele eelnes tehniline analüüs ja ja prototüübi loomine. Arendustöödele kulus veidi rohkem kui aasta ning arendaja andis tööd üle selle aasta juunis.

Projekti koguhinnaks kujunes 500 000 eurot ning seda rahastas Euroopa Liidu struktuurifond.

Keskse seansihaldusega autentimisteenuse (GOVSSO) on mõeldud valitsussektori asutustele, kes pakuvad e-teenuseid. Lahenduse lähtekood on kõigile kättesaadav siit (https://github.com/e-gov/GOVSSO-Session).

Asutused, kes juba kasutavad RIA hallatavat Riigi autentimisteenust (TARA), on põhimõtteliselt pool tööd ära teinud, et Riigi SSO (GOVSSO) teenus oma süsteemis kasutusele võtta.

Riigi SSO teenuse keskkondadega liitumiseks tuleb täita vastav liitumistaotlus ja saata esindusisiku allkirjastatud taotlus RIA kasutajatoe e-posti aadressile. Liitumise kohta leiab rohkem infot RIA veebilehelt (https://www.ria.ee/et/riigi-infosusteem/eid/partnerile.html#govsso).