„2. juulil tabas ummistusrünne Vabariigi Presidendi veebilehte, 7. juulil üritati masspäringutega üle koormata Tallinna lennujaama ja Vabariigi Valitsuse veebileht,“ teatas RIA.

Tänu täiendavatele riigivõrgu kaitsemeetmetele, mida RIA on alates selle aasta veebruarist rakendanud, ei ole rünnakud süsteemidele suuremat mõju avaldanud ning nimetatud veebilehed on jäänud püsti.

Küll aga nägime juulis taas mitmeid teenusekatkestusi. 9. juulil katkes kolmveerand tunniks Tallinna lennujaama veebilehe töö, 12. juulil polnud kuue tunni jooksul kättesaadav Eesti Panga veebileht ja 18. juulil tõrkus rohkem kui viie tunni jooksul Mobiil-ID.

19. juuli pärastlõunal tekkisid tõrked Telia teenustega – ei toiminud lühinumbrid ega mobiilne parkimine –, mis taastusid järgmisel hommikul. 21. juuli ööl katkes Eesti hariduse ja teaduse andmesidevõrgu EENet nimeserverite töö, mistõttu polnud kättesaadavad mitmed veebilehed. 21. juuli hommikul ei saanud seadistusvea tõttu ligi pooleteist tunni jooksul siseneda RIA enda hallatavat riigiportaali eesti.ee.

Juulis sai RIA teate ka ühest lunavarajuhtumist. Ettevõte tegi oma IT-süsteemides muudatusi, mille käigus jäeti avatuks mõned mittevajalikud, kuid küberkurjategijate seas kõrgelt hinnatud teenused. Vaid kaks päeva hiljem olid failid lunavara poolt krüpteeritud. Andmed taastati varukoopiast ja väljapressijatel jäi tasu saamata, aga on oht, et pärast süsteemi kompromiteerimist tehti seal muudki kurja.

Ühele linnavalitsusele kuuluvatest ja avalikuks kasutamiseks mõeldud arvutitest leiti klahvinuhk (keylogger), mis varastas paroole ning muid tundlikke andmeid.