Vaikse ookeani idaosa põhjas asuv suur hüdrotermiline väli on kuumim ja suurim piirkonnas avastatutest. See asub kohas, kus teadlased ei oodanuks hüdrotermilist aktiivsust, rääkimata tervest kuumaveeallikate süsteemist.

Allikate välja avastas teadlaste meeskond, kes kasutas autonoomseid veealuseid sõidukeid merepõhja kaardistamiseks inimestele ebasoodsatel sügavustel.

Teadlaste meeskond nägi 2560 meetri sügavusel kolmekorruselise maja kõrguseid tornikesi vaikses, püsivalt pimedas sügavuses. Algselt arvasid teadlased, et kuumaveeallikate avad on juba ammu jahtunud ja mitteaktiivsed, kuid lähemal uurimisel selgus teisiti. „Meid hämmastas, et see väli pole mitte ainult väga aktiivne, vaid ka suurem ja soojem kui ükski teine ​​Vaikse ookeani idaosa tuntud hüdrotermiline väli, mida on viimase 30 aasta jooksul uuritud,“ ütles meregeoloog Daniel Fornari.

Hüpotermiline väli Vaikses ookeanis

Hüdrotermilised õhuavad on väidetavalt koduks mõnele kõige hämmastavamale ökosüsteemile Maal. Need on merepõhjas olevad avad, mille kaudu pääsevad meie planeedi maakoorest välja soojus ja kemikaalid, mis on seotud vulkaanilise tegevusega.

Hüdrotermiline väli Vaikses ookeanis

Avad ise võivad olla kõrvetavalt kuumad, üle 400 kraadi Celsiuse järgi, kuid elu nende vahetus läheduses õitseb.