„Ei ole vist igapäevane leida 14. sajandi kompassi! Kui me teame, et seda tüüpi kompassid tulid Itaalias käiku alles 13. sajandi lõpus, siis on tegemist ühe vanema kompassiga üldse, mis säilinud on. See on selline asi, millel on suurem kõlapind kui ainult kohaajalugu,“ rääkis sellest avastusest Tallinna ülikooli arheoloogia vanemteadur Erki Russow.

Niisiis: Eestis võib olla äsja avastatud vähemalt Euroopa vanim kompass! Kuula saadet siit:

Leiukohaks Lootsi tänav, kus ehitustööde käigus tuli hiljuti päevavalgele üks kolmest suurimast keskaegsest laevavrakist, mis on siiani Põhja-Euroopas päevavalgele tulnud. Laev oli 9 meetrit lai ja 25 meetrit pikk. Just sellest laevast kompass leitigi:

Arheoloogilised tööd Lootsi laevavrakiga ehitusplatsil 10. mail

Lisaks saime saates muu hulgas teada, et uusi põnevaid avastusi on hiljuti toimunud ka Tõnismäel, kus Rivo Bernotas ja tema meeskond ettevõttes Arheox avastasid hiljuti viikingiteaegse laagriplatsi.

Forte podcast: Erki Russow , Rivo Bernotas, Taavi Minnik, Aivar Pau

Üha hoogsamalt on aga tegutsemas "mustad arheoloogid", kes on kohati ka päris nutikad ja targadki.

Samas ei ole Eesti riiklik arheoloogiavaldkonna rahastus väga heas seisus – meil ei ole väga suuri teadusprojekte, mille üheks uurimisosaks oleks välitööde tegemine. Nii on kujunenud olukord, kus 300 arheoloogilise kaevamise kohta aastas on Eestis vaid kuni kuus üksnes teaduslikest eesmärkidest kantud kaevamist.