Nimelt mõjutavad ookeani pinnalaineid kohalikud tuuled, mida omakorda mõjutavad temperatuurierinevused eri õhukihtide vahel. Atmosfääris levivad kasvuhoonegaasid soojendavad õhku ning seega muudavad mõningaid tuuli nõrgemaks, teisi aga tugevamaks. Üha tugevnevad tuuled toovad aga kaasa ka üha võimsamad lained.

See tähendab, et mitmed merega seotud tööd - näiteks töö kaubalaevadel ning ookeanikalalaevadel muutub veelgi ohtlikumaks. Juba praegu on näiteks USAs ookeanilaevadel töötavate kalurite surmatõenäosus 32 korda suurem kui tavatöötajal, nendest surmadest omakorda 18 protsenti on otseselt seotud lainetega. Peale selle, et lainete tõttu satuvad ohtu otseselt ookeanil töötavad inimesed, on lained ohtlikud ka rannikualadele, kuna seal suureneb üleujutuste ning erosiooni oht.

Uuringu hinnangul on lained alates 1948. aastast muutunud iga aastaga 0,41 protsenti tugevamaks. Tegemist on keskmise näitajaga - näiteks Antarktikat ümbritsevas Lõuna-Jäämeres on lained muutunud iga aastaga aga 2 protsenti võimsamaks. Atlandi ookeani lained on aga märkimisväärselt nõrgemad ning ka tõusutrend on väiksem.