Esialgsete andmete kohaselt moodustavad täielikult hävinenud F-22 hävitajad lausa 10 protsenti kõigist USA õhuväe nimekirja kuuluvatest F-22 hävitajatest, vahendab Business Insider. Arvestades, et üks lennuk maksab umbes 150 miljonit dollarit, kannab õhuvägi ainuüksi lennukite hävimise tõttu lausa 2,5 miljardi dollari suurust kahju. Üks lennukite hävimise peamisi põhjuseid on Tyndalli õhuväebaasi tabanud kahjustused, sest viga sai ka üks angaar, milles just seda tüüpi lennukeid hoiti.

"Tyndall on täiesti maatasa tehtud," ütles Florida senaator Bill Nelson pühapäeval kohalikule meediale. "Vanemad hooned tuleb maha lammutada ja uuesti üles ehitada. Uued hooned elasid küll tormi üle, kuid vajavad ulatuslikku remonti," tõdes Nelson kurvalt.

Õhuväelased ise aga probleemist väga kõigutatud ei ole. Õhuväe juht Heather Wilson ütles, et kahju oli oluliselt väiksem kui kardeti ning esmaste hinnangute põhjal võib öelda, et asjalood on pigem hästi.

Hetkel on ebaselge, kui paljud hävitajad täpselt kahjustada said, kuid spetsialistide hinnangul on lennukitest olulisem baasi enda häving. Just Tyndallis koolitati hävituslennukite piloote ning praeguste hinnangute järgi väljaõpe seal niipea ei jätku. Samuti hoiti seal tervet hulka F-22 lennukeid, millel nüüd kodubaas puudub. Ka kõik baasis elanud perekonnad on ära kolitud ning hetkel pole plaani, millal nad sinna tagasi saavad kolida.

"Taastumine võtab aega, kuid me oleme selliseid asju ka varasemalt üle elanud," ütles Wilson. Tema sõnul töötatakse lähiajal välja plaanid, mis kõik probleemid lahendavad. "Me saame sellest koos üle," ütles Wilson. Praeguse plaani kohaselt võtab Tyndalli baasi remondi ajaks selle funktsioonid üle lähipiirkonnas asuv Eglini õhuväebaas.