Vähe sellest, et Alexa tänu usinatele tarkvaraarendajatele pidevalt uusi oskusi omandab (nende arv ületab juba 50 000) – Amazoni digiabilist jooksutab või sellega suhtleb juba 20 000 erinevat elektroonikaseadet 3500 kaubamärgi alt.

Eestlased on moodsa tehnoloogia maailma tabanud digiabiliste-hullusest seni pigem kõrvale jäänud, sest nende kasutamine toimub peamiselt häälkäskluste abil ning eesti keelt ei mõista ei Alexa ega ka selle rivaalid nagu Google Assistant, Siri, Cortana, Bixby või ThinQ.

See aga ei muuda fakti, et digiabilised on jõunud praktiliselt kõikidesse mõeldavatesse elektroonikaseadmetesse ja eriti levinud on just Alexa, mille maruline võidukäik algas 2014. a novembris Amazoni nutikõlaris Echo.

Alexa kiire suur edu on veidi üllatav, arvestades, et digiabiline oskab isegi nüüd, ligi nelja-aastasena, endiselt ainult nelja keelt. Need on inglise, prantsuse, saksa ja jaapani. Siri ja Google on küll palju rutem rohkem keeli ära õppinud.

Igatahes, Amazon näitas eelmisel nädalal veel tervet hunnikut Alexaga varustatud seadmeid.

Firmal rabas teatega, et neil on ürituse tarbeks suisa 70 uudist. Suur osa küll Alexaga ei seostunud, aga siiski nägime enam kui kümmet seadet ja vidinat, mis Amazoni digiabilist ühel või teisel viisil kasutavad.

Nagu öeldud, on see eestlasele pigem kauge teema, aga põnevamad uued Alexa-esemed tahame lühidalt ära mainida küll.

Echo Input (Foto: Amazon)

Echo Input

Dongel ehk pisividin, mis iga suvalise kõlari Echoks muudab – ehk siis kõlarile Alexa külge ühendab. Peamiselt selleks, et võõrasse kõlarisse Alexa vahendusel muusikat voogedastada.

Ilmub aasta lõpupoole, juba eeltellitav, USA-s hind 34,99 dollarit. Toetab Bluetooth-andmesidet, sisaldab 3,5 mm kõrvaklapipesa ja mikrofone.

Echo Auto (Foto: Amazon)

Echo Auto

Alexa peab muidugi lisaks sõidukite info- ja lustisüsteemi osaks saama, isegi, kui autol sellist süsteemi polegi.

Echo Auto on dongel, mis loob ühenduse auto helisüsteemiga ja lisab sellele Alexa. Peamine eesmärk on taas autokõlari(te)sse Alexa vahendusel muusikat voogedastada.

Roolis olles kulub kindlasti ära ka võimalus Alexalt ka häälkäskluste teel igasugust infot pärida.

Ilmumisaeg on lahtine, aga hind saab olema vähemalt USA-s 50 dollarit.

Smart Plugs (Foto: Amazon)

Smart Plug

Nonii... Amazon leidis võimaluse panna Alexa suhtlema iga aparaadiga, mis seinast voolu saab.

Infovahetus toimub nii, et Smart Plug suhtleb Echo kõlari või nutiseadmes Alexa äpiga ja laseb koduseadmeid eemalt juhtida. Lülitad neid käima või kinni, sead taimereid jne. Kindlasti kasulik, kui mõtled kodu nutikamaks muuta.

Smart Plug peaks müügile jõudma oktoobris, hind USA-s on 24,99 dollarit.

AmazonBasics Microwave (foto: Amazon)

AmazonBasics Microwave

Uskumatu, ilma Amazoni digiabiliseta ei saa nüüd enam eksisteerida isegi mikrolaineahi. Täpsemalt on see esimene Amazoni enda mikrolaineahi, mida kamandab Alexa. Teised tootjad on selliseid ahjusid juba müügile toonud. Nagu tavaline, räägib Amazoni variandi kasuks soodsam hind.

Ilmub aasta lõpupoole, hind USA-s 60 dollarit.

Lisaks

Alexa hakkas lisaks nüüd ka Skype'iga sõbrustama. Kui seade tunneb nii Alexat kui ka Skype'i (näiteks mängukonsool Xbox One), siis saab hakata Skype'i vestlusi pidama neid eemalt alustades, mille jaoks tuleb Alexale lihtsalt häälkäsklus anda.