Järgnev tekst on avaldatud väikeste kärbete ja keeleliste kohendustega.

KATSE: Mis juhtub, kui nutitelefon Nokiastada?

Mind huvitas, et kaua nutitelefoni aku ooterežiimis kestab, kui see on ainult telefoni eest. Netiotsingu abil tootja infot ei leidnud, kasutajate vastused olid 300-800 tundi.

Mul on Samsung Galaxy S6 (mudelinumber SM-G920F, vanus üle kolme aasta, aku vanus umbes aasta). Laadisin täis. Lülitasin sisse Max Power Save Mode'i ja välja kõik antennid (GPS, Bluetooth, wifi, 4G) peale GSMi.

Nutifon muutus seega tavaliseks telefoniks. Ooteaja testimiseks kõnesid katse perioodil ei teinud ja vastu ei võtnud. Liikusin telefoniga tavapäraselt ringi, levi oli erinev.

30 tundi hiljem oli aku 98% peal. Matemaatiliselt tähendaks see 1500 tundi (!) ooteaega ehk üle kahe kuu. Reaalselt väheneb akutäituvuse tase alguses aeglasemalt ja lõpus kiiremini, nii et kui viitsiks katset jätkata, tuleks ehk 45 päeva kanti.

Aeg-ajalt on kuulda, kuidas inimesed igatsevad taga "vanu häid aegu", kui Nokia aku kestis nädala. Võrdluseks siis, et 2000. aastal välja tulnud Nokia 3310 aku ooteaeg oli 55 tundi. Uuel mullusel Nokia 3310 mudelil 31 päeva.

Tuleb välja, et kui nutitelefon peast Nokiastada, teeb ta ooteajalt pika puuga kõikidele päris-Nokiatele ära.

Mis veel juhtus? Mituteist korda selle 30 tunni jooksul haarasin nutiseadme järele, et pildistada, kontserdi pileteid e-postkastist näidata, Saksamaa rahvaarvu kontrollida, sotsiaalmeediasse postitada jne. Siis meenus, et hetkel on taskus ainult telefon ja tuli muul moel hakkama saada (enamasti tahvelarvutiga).

Lisainfot: telefonis jookseb opsüsteem Android 7.0. Võtsin laadimast 25. augustil kell 0.39 ja aku täituvus kahanes 97%-le 26. augustil kell 11.04. Üle poole ajast oli telefon Haabneemes siseruumides, Telia võrgus, kus levi oli kaks pulka neljast. Umbes tunniks ajaks kontserdi ajal oli lennukirežiimis.