Sõdurid paiknesid Roomast peaaegu 2000 kilomeetri kaugusel, külmas piirkonnas, mis nende meelest asus maailma lõpus. Arheoloogilised andmed viitavad, et selles kõledas kandis seadsid sõdurid end sisse viisil, mis paljuski meenutas elu Roomas, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Vercoviciumi kindluse lähedal suurel kaitsevallil valves olnud 102 sõdurile oli öö olnud pikk ja kõhe. Lõikavas külmas olid nad vaenlast otsides tundide kaupa pilkasesse pimedusse vahtinud ja vallil patrullinud.

Osal meestest oli olnud õnne veeta vahikord kindluse kuumade ahjude juures, kuid keegi ei julgenud sealgi silma kinni lasta. Valves magamise eest oli karistuseks ette nähtud piitsutamine või halvimal juhul kividega surnuks loopimine.

Nüüd, mil koidik idakaare helendama pani, hakkasid sõdurid nägema Põhja-Inglismaa künkliku maastiku kontuure, mis laius lõputuna põhjas asuva vaenlase maa suunas.

Vall, mille keiser Hadrianus oli omal ajal lasknud ehitada Rooma riigi põhjapoolseimale piirile, oli üks impeeriumi tähtsamaid kaitserajatisi. Vallile värvatud sõdurid pidid seda kaitsma piktide, kaledoonlaste ja teiste keldi hõimude eest, kes kasutanuks meelsasti iga võimalust Rooma anastajate tapmiseks.

Kui päike idast tõusis, katkestas öise vaikuse sarvehääl, mis pidi kindluses äratama valvurite 698 kaaslast. Müüril olnud 102 vahimehe vahetus lõppes ning nad suundusid magama, et koguda uut jõudu impeeriumi kaitsmiseks põhjast ähvardavate ohtude eest, seda kasvõi oma elu hinnaga.

Vercovicium, nagu Hadrianuse valli ääres asuvat kindlust nimetati, oli üks 17 kindlusest piki 117 kilomeetri pikkust valli, mis oli mehitatud 9000 sõduriga.

Kindlus püsis peaaegu 300 aastat, enne kui viimased väed sealt umbes aastal 410 lahkusid – see oli aeg, mil barbarid vallutasid Rooma impeeriumi suured osad.

Vercovicium on kõige paremini säilinud Hadrianuse valli kindlus. 1843. aastast alates on arheoloogid seal väljakaevamisi teinud ja leidnud sadu esemeid.

Need leiud on võimaldanud rekonstrueerida olud, milles elasid Rooma sõdurid viimastel sajanditel enne riigi hävingut. Nüüd oskame ette kujutada, kuidas kulges teenistus jääkülmas põhjas asuval kaitsevallil, Roomast peaaegu 2000 kilomeetri kaugusel.

Loe sellest lähemalt augustikuu Imelisest Ajaloost!