Foto sellest, kuidas sipelgaõgija Brasiilia öös helendavale termiidipesale läheneb, võitis 2017. aastal parimate eluslooduse fotograafide konkursil kategoorias "Loomad oma loomulikus keskkonnas" esikoha. Konkursi korraldajaks on Londonis asuv riiklik loodusajaloo muuseum.

2017. aasta võidupiltidest kirjutasime oktoobris ka Fortes, galeriid näeb SIIT. Peab tunnistama, et sipelgaõgija pilt oli üks lummavamaid.

The Independent kirjutab, et konkreetne täistopitud loom, mis hiljem pildile lisatud on, asub Brasiilias Emasi rahvuspargi külastuskeskuses.

Asja uurimisega alustati siis, kui kolmandalt osapoolelt tuli vihje, et muuseumi ja žüriid on tüssatud. Võistluse reeglites on kirjas, et sinna saadetavad võistlustööd ei tohi vaatajat petta ja neil ei tohi tegelikke loodusstseene kuidagi valesti näidata.

Uurimisse oli kaasatud viis spetsialisti

Pärast seda, kui kaks zooloogi ja taksidermist Londoni muuseumist ning kaks Lõuna-Ameerika eksperti võistlusfotot ja topise pilti põhjalikult analüüsisid, leiti, et Cabrali võidutööl on tõepoolest seesama ammusurnud sipelgaõgija, kes külastuskeskuses topisena inimesi tervitab. Viis teadlast tegutsesid üksteisest sõltumatult ja jõudsid sama järelduseni. Cabral diskvalifitseeriti tagantjärgi.

"Kõik leidsid, et looma kehahoiakus, morfoloogias, tõstetud karvatuttides ning kaela ja pea karvkatte mustrites on liiga palju sarnasusi, et saaks väita, et piltidel on kaks erinevat looma," ütles muuseumi kõneisik.

Cabral on The Guardiani teatel igasugused süüdistused tagasi lükanud. Kui ta foto võistlusele saatis, ütles ta saatetekstis, et oli sobivaid tingimusi just sellise foto tegemiseks kolm aastat oodanud, kuni lõpuks ühtäkki õige hetk talle sülle hüppas.

Muuseum ütles, et Cabral töötas uurijatega koos ja saatis neile pilte, mis on tehtud enne ja pärast võidukat klõpsu. Ühelgi neist aga looma näha ei ole. Cabral pakkus omalt poolt veel ka üht tunnistajat, kes olevat samuti looma koos temaga elusana näinud, aga uurijaid see siiski ei veennud.

Teised fotograafid on rabatud

Pilt oli oktoobrist alates loodusajaloo muuseumis üleval ja osana näitusest, mille külastamiseks pidi ka pileti ostma. Reede hommikul võeti see seinalt maha ja asendati selgitava märkusega.

Kaasfotograafid olid Cabrali teost rabatud. "Kui see on tõesti tõsi, tegi ta endale väga palju kahju," ütles eelmise aasta konkursil peavõidu saanud Brent Stirton. "Loodusfotograafia maailmas on need auhinnad justkui Oscarid. See on suur asi. Inimesed veedavad oma terve karjääri üritades üht neist võita - see on see auhind, mis tõeliselt loeb."

See pole esimene kord, kui võistluse kohtunikke on petta üritatud. Aastal 2010 kaotas üldvõitja oma auhinna pärast seda, kui väideti, et ta kasutas oma fotol "modellina" taltsutatud hunti.