Nazca geoglüüfid asuvad Peruus pealinnast Limast umbes 400 km lõuna pool Nazca kõrbes. alates 1994. aastast on nad UNESCO maailmapärandi nimistus. Arheoloogide hinnangul on geoglüüfid loodud ajavahemikul 200 – 500 pKr, mil Nazca kultuur piirkonnas õitses.

Arvatakse, et hiljuti leitud umbes 50 uut joonistust võivad olla veelgi vanemad, tehtud vahemikus 500 eKr ja 200 pKr, vahendab National Geographic.

"See leid on päris unikaalne," ütles Lõuna-Florida ülikooli teadlane Charles Stanish, kes on piirkonda uurinud aastakümneid, kuid siiski uute jooniste avastamise juures ei olnud. "Ma olen seda kohta uudistanud kolmkümmend aastat, tore on midagi uut leida."

Geoglüüfe on piirkonna sadu. Mõned geoglüüfid on lihtsad jooned, on geomeetrilisi kujundeid, aga ka puude ja lillede jooniseid. Umbes 70 geoglüüfi kujutavad linde, kalu, loomi ning inimesi. Suurimad neist on koguni 370 meetri suurused. Geoglüüfe näeb drooniga või lennukilt, aga neid on võimalik vaadelda ka lähedalasuvatelt mäenõlvadelt. Ilmselt on joonised tehtud pinnasest kivide eemaldamise teel, mille alt on siis välja tulnud heledam pinnas.

Jooniste eesmärgi osas on teadlaste arvamused olnud erinevad, kuid üldiselt arvatakse, et neil on religioosne põhjus: need loodi selleks, et kunagiste Nazca elanike jumalad neid taevast näeksid.