Teadlased panid ammusurnud mehe luustikku uuesti uurides talle värske diagnoosi: Cro-Magnon 1 nägu oli kaetud muhkude ja tüügastega ja ilmselt oli nende põhjustajaks geneetiline haigus.

Mehe skelett leiti koos veel kolme täiskasvanu ja ühe lapse omaga aastal 1868 edela-Prantsusmaalt Dordogne`i piirkonnast Eyzies` koopast.

Nüüd, avastuse 150. aastapäeval ütles meest uurinud teadlasterühma juht antropoloog Philipp Charlier AFP-le, et mehel oli ilmselt neurofibromatoos. See on pärilik haigus, mille tulemusena arenevad healoomulised kasvajad, mida nimetatakse neurofibroomideks. Need koosnevad närvi- ja sidekoest ja on sõlmjad moodustused, mis võivad esineda mitmetes elundsüsteemides. Samuti võivad selle haiguse puhul tekkida nahale pigmendiplekid.

Kromanjoonlase koljul on otsa ees „haiguskolle, mis viitab neurifibroomi olemasolule ja mis on erodeerinud ka pealuud“, öeldakse uurimuses. Ka kiviaja mehe vasak kuulmekäik oli kahjustatud, tõenäoliselt samuti kasvaja tõttu.

Diagnoosi ja luude põhjal, mis rääkisid, et tegu oli keskealise mehega, loodi nüüd ka mehe tõenäoline ammune välisilme. Sellelt näeb, et üsna nukra pilguga habemiku otsaees on suur kasvaja. Kõikjal üle ta näo on ka pisemaid mügaraid, iseäranis ümber suu, nina ja silmade.

Teadlaste uurimus avaldati täna meditsiiniajakirjas The Lancet.