Microsofti üleeilne suurüritus muutis aga nõutuks. Uudiseid oli ja mitte vähe, aga nende praktilist väärtust on raske näha. Ma ei ole isegi päris kindel, kas tutvustatud kraam oli lahe ja uuenduslik või kaob maailmas mingitki jälgi jätmata.

Mida oodati? Veebikõlakad rääkisid järgmisest Surface Pro tahvli/arvuti hübriidist ja ammukõmutatud Surface'i nutitelefonist. Eestis pole selle seeria seadmeid kunagi müüdud, sest turg on marginaalse tähtsusega, aga põnevad on need küll.

Mida tutvustati? Nii opsüsteem Windows 10 uuendusi kui ka seadmeid. Kõik võib aga kokku võtta sõnadega "Tore, aga kes seda ostaks?"

Ühest küljest on muidugi tore, et Microsoft julgeb uusi asju proovida ja välja pakkuda. Teisalt jäi tunne, et nad panustavad suuresti tulevikule, millel pole määratud teoks saada.

Näidatud ideed olid head, aga nende edu põhineb minu meelest lootusel, et Windowsi ning üldse nii arvuti- kui ka nutiseadmete kasutajad ruttu oma kasutamisharjumusi muudavad.

MS paistab lootvat, et Windowsi kasutajas ärkab peagi suur kirg 3D, ise sisu loomise ning liit- ja virtuaalse reaalsuse vastu. Täpsemalt siis, kui opsüsteem saab järgmise aasta alguses suure tarkvaralise värskenduse Creator's Update. See on juba nn beetakujul allalaaditav.

Seadmete poolelt tundub aga, et kuigi need näevad head välja, panustab tootja liialt asjadele, mida vähesed raatsiksid endale lubada.

Suhtle ja jaga rohkem!

Esiteks kaks kõige kasulikumat uuendust, millele on kõige kergem laia kasutajaskonda tekkimas kujutleda.

Nimelt muudab Windows 10 sisu jagamise ja kiire suhtlemise mõnevõrra kiiremaks ja lihtsamaks (mitte et seni väga viga oleks olnud).

Seadmete vahel sisu jagamiseks tekib Windowsi tööriistaribale otsetee, kuhu saab igasugust kraami lohistada (foto, vided, ruumilised objektid, aga neist allpool), et neid ruttu jagada. Arvutis lohistad, telefonis avad vms. Jah, Apple pakub sarnast asja umbes kuu eest ilmunud Mac OS-i värskenduses Sierra.

Lisaks on otse töölaual kerge kiire sõnumside rakendus ("õlalekoputus"), mis muudab ebavajalikuks eraldi rakendusi avada. Siiski on kahtlane, et see piisavalt popiks muutub, et meid Messengerist või WhatsAppist või su muust lemmikäpist võõrutada.

Huvitav on ka Beam ehk uudne mängustriiming, mis võimaldab ka vaatajal osaleda, näiteks kirurgisimulaatoris juhib striimi alustaja käsi ning pealtvaatajad üksikuid sõrmi. Teenust arendabn samanimeline USA firma, mille Microsoft ära ostis.

Beam on kuuldavasti kvaliteedilt võrreldav Twitchiga ja lisaks uudsele võimalusele ülekandesse sekkuda on see mugav kasutada (ikkagi otse Xboxi äpis) ja lühikese viivitusega.

Beam ilmub hetkeinfo põhjal "sel talvel", mis kõlab nagu, et see võib lisanduda ka alles pärast Win10 Creator's Update'i.

Ole looja!

Okei. Sisu jagamisest tuleb kohe veel juttu, aga enam mitte nii rõõmsa noodiga. Creator's Update'i põhieesmärk on Windowsi kasutamise kogemus moodsamaks teha ja seda suuresti 3D, liitreaalsuse ja VR-i abil. Siin murenoodid algavadki.

Esiteks pole inimestel väga vaja, et Windowsi kasutamise kogemus oleks moodsam (mäletate Windows 8 läbikukkumist?). Ja teiseks: 3D, tõesti või? See ei suutnud isegi telerivallas populaarsust võita, mida ometi enamik meist tihti käima paneb. Erinevalt arvutist, mille asemel on tänapäeval kerge lihtsalt nutiseade haarata.

(Mõni ehk siin vaidleks, et näe kinodes on 3D ju püsima jäänud. Aga tead sa isiklikult paljusid, kes tõesti 3D-filme fännavad? Ja kui tihti valid sa kinos 3D-seansi, kui sama film on saadaval tavakujul?)

Aga see pole veel kogu probleem. Microsoft usub ka, et Windowsi kasutaja ootab innukalt võimalust ise sisu looma hakata. 4K võimekusega seadmete tootjad on pärast pikka ootamist selle lootuse vist matnud, aga MS mitte – oh ei.

Creator's Update'i slogan on "3D kõigile!" ning selle südames on kutse sisu looma ja miksima. Ruumilisi objekte saad luua Windowsi telefonile mõeldud uue äpiga (hiljem peaks see ilmuma ka teistele nutiseadmetele), millega reaalseid objekte ruumilisteks digiobjektideks skännida.

Ilmselt meenub ka teile nüüd sarnase suunitlusega Amazoni ja Project Tango telefonid, millest hiljem midagi enam kuulda polnud.

MS-i tippjuhtkonda kuuluv Megan Saunders ülistab 3D Painti võlusid. (Foto: AP)

Edasi saad sisuga tegeleda 3D suhtes sõbralikumaks muudetud rakendustes nagu Powerpoint ja uus 3D Paint. Viimane laseb näiteks kergesti fotol tausta ära kustutada või inimesi ja objekte ruumilisele taustale lisada. Ja muidugi on oodata ruumilisi emoji'sid ja kritseldusi.

Tulekul on veel sait Remix 3D, kus saab nii MS-i pakutavat kui ka kõigi teiste loodud 3D-sisu hankida. Ja seda saab imetleda juba liitreaalsuses HoloLensiga. Ainult oota, kuni see Win10 toega peakomplekt ilmub, 3000-dollarilise hinnaga.

Kokkuvõttes näen ma seda uut julget maailma, kus igaüks on ilutegija ja suure algustähega Looja, juhtumas pigem MS-i tellitud reklaamfilmis kui Maa peal aastal 2017. Aga tore, kui eksin.

Uued VR-peakomplektid

Kas keegi mainis peakomplekte? Aitäh, et meelde tuletasid. Kui eelnev ei veenanud, et Win 10 on tõesti the illest, siis kuidas oleks odava virtuaalse reaalsusega?

Forte avaldas mõne aja eest, et Microsoft loob uue odava VR-platvormi. MS-i poolt tarkvaraline pool, sõbralike seadmetootjate poolt peakomplektid. Telefoni või arvutit pole kõrvale vajagi.

Kõlab hästi? See odav siiski nii odav ka pole, hinnad algavad 299 USA dollarist. See on kindlasti palju odavam kui konkureerivad lahendused, aga spontaanse ostu alalt paljude jaoks siiski kardetavasti väljas.

Plaani teine nõrk punkt on muidugi tähelepanek, et kas sisutootjad ja kasutajad on ikka tõesti huvitatud uuest VR-platvormist, kui senisedki masse ei paelu. Isegi, kui see maksab "ainult" 300 dollarit või eurot. Selle rahaga saab juba üks kuni poolteist üsna head Hiina telefoni.

Uute seadmete kohta

Nagu ülalpool mainitud, tutvustas MS ka uusi seadmeid. Need on toredad, aga kuna need vaevalt Eestis müügile ilmuvad ja igatahes pagana kallid on, siis teen vaid lühikese kokkuvõtte.

Sülearvuti Surface Book uus mudel

on tunduvalt võimsam kui mullune eelkäija. Graafikajõudlus on kaks korda parem, võimsaima 13-tollise MacBook Pro omast isegi kolm korda. Aku peab ühe täislaadimise järel vastu kuni 16 tundi. Seda kõike vähemalt tootja sõnul.

Baasmudel maksab 1499 USA dollarit, saadaval alates novembrist.

Surface Dial

on uus välisseade, mida kõlbab kõigi Win10 seadmetega pruukida. Mõeldud kõikidele neile, kes tahavad hiire asemel ainult selle keritavat nuppu kasutada. Ehk siis... graafikaväänajad?

Dial ongi põhimõtteliselt hiire kerimisnupp iseseisva seadme kujul, mis näeb välja nagu hokilitter. Juhet pole. Juba eeltellitav 99,99 USA dollari eest. Litri saab ka otse Surface Studio ekraani külge kinnitada.

Surface Studio

Lõpetuseks siis suur papa ja MS-i ürituse täht. Uus ahvatleva välimusega kõik-ühes-Windowsi-arvuti, mille baasmudel maksab 2999 USA dollarit ning kalleim variant 4199. Euroopas ilmselt sama palju eurosid.

Kõik-ühes-masinas on aukohal muidugi monitor, sest kõik muu on selle, jala ja aluse sisse peidetud. Ja märkimisväärne see alumiiniumümbrises elukas tõesti on.

LCD paneel on 1,3 mm paksune, kogu monitor aga 12,5 mm. Ekraan on 4500 x 3000 piksliga, 3:2 kuvasuhtega, 28tolline, puutetundlik.

TrueColor-tehnoloogia kuvab tootja väitel värve paremini kui miski muu. Teatud asjad nagu Wordi 100% suuruses leht kuvatakse oma päris mõõdus, antud juhul siis umbes 21,6 x 28 cm.

Puutetundliku ekraani jaoks on ka puutepliiats. Kuna ekraani saab lausa 20kraadise nurga all lauale painutada, saab Studiot kasutusele võtta graafikalauana.

Arvuti põhinäitajad:

* Inteli protsessor Core i5 või i7,

* 8, 16 või 32 GB töötmälu,

* 2 GB GDDR5 töömäluga GeForce GTX 965M või 4 GB 980M graafikakaart,

* Dolby 2.1 heliga stereokõlarid, kaks mikrofoni

* 1 või 2 TB andmeruumi hübriidketta kujul,

* Windows 10 Pro,

* andmeside: wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0, Xbox Wireless (pulti kaasas pole) / pesad: 4x USB 3.0, täismõõdus SD-mälukaardilugeja, 3,5 mm pesa, Mini DisplayPort,

* 5 MP esikaamera, mis teeb 1080p videot ja pakub Windows Hello põhist näotuvastust,

* Kaal: 9,56 kilo

Kokkuvõttes näeb see väga tore välja, aga... 2999-4199 dollarit/eurot?! See on isegi hullem kui paljud Macid!