Nüüd, kui helistamine, sõnumite saatmine ja ekraaniluku kasutamine on selged, saame edasi minna ning teha lähemalt tutvust just nende omadustega, mis nutitelefoni nutikaks teevad, kirjutab Digitark.ee.

Et alustada päris algusest, peab rääkima internetist ja selle kasutamisest. Internet nutiseadmes on just see, mis annab võimaluse luua välismaailmaga ühenduse ning hakata kasutama äppe.

Võrguga või ilma?

Ühel hetkel, kui oskad telefoni menüüs juba kerge vaevaga navigeerida ja põhifunktsioone kasutada, võid tunda, et on paras aeg nutitelefoni lähemalt tundma õppida.

Tuleb otsustada, kas lubada nutitelefonis internetikasutamist või mitte. Internet annab nutitelefonile mitmed lisavõimalused ja on vajalik rakenduste, e-posti, piltide jagamise ning internetipõhiste asukohateenuste kasutamiseks.

Nutitelefoni saad võrku ühendada wifi ja/või mobiilse andmeside abil. Tänapäeval on valida mitme lahenduse vahel, kus mobiilsideoperaatorid pakuvad mõistliku hinna ning piisavalt suure andmemahuga mobiilipakette. Nii saad kasutada nutitelefoni kõiki võimalusi mugavalt just kõige sobivamal ajal.

Androidi telefonidel saad mobiilse andmeside sisse/välja lülitada nii: Menüü > Seaded > Andmesidekasutus > Mobiilandmeside > sees või väljas.

ekraanitõmmis

iPhone´i telefonil: Menüü > Settings > Mobile Data > sees või väljas.

ekraanitõmmis

“Data Roaming” nupp paar valikut allpool laseb valida, kas nutitelefon tohib internetti kasutada väljaspool koduvõrku ehk välismaal.

Vali sobiv internetipakett või kasuta wifit

Kindlasti soovitan enne mobiilse interneti sisselülitamist mobiilsideoperaatori käest küsida, kuidas on tasustatud mobiilse interneti kasutamine!

Enamasti on soodsam tellida internetiteenus paketi juurde või valida uueks paketiks juba kindla mobiilse interneti mahuga pakett. Kui aktiveerid telefonist mobiilse andmeside, on tegemist tasulise teenusega.

Kui soovid nutitelefoniga internetti kasutada ainult wifi-võrgus olles, pead lihtsalt jälgima, et mobiilne andmeside oleks telefonis välja lülitatud. Seda kontrolli peaks tegema uuesti peale suuremaid süsteemiuuendusi.

Kasuta ainult neid wifi-võrke, mis on usaldusväärsed ja parooliga kaitstud. Enamik avalikke paroolita wifi-võrke ei ole kahjuks turvalised, sest neis liikuvaid andmeid on võimalik kõrvalistel osapooltel jälgida.

Mobiilsed opsüsteemid

Operatsioonisüsteem on alustarkvara, mida nutiseade igapäevatööks vajab. Praegu on levinumad Google'i Android, Apple'i iOS ja Microsofti Windows.

Mobiilsest operatsioonisüsteemist sõltub palju. Kogu nutitelefoni menüü ülesehitus, töökindlus ja kasutusmugavus; lisaks keelte ja sobivate rakenduste valik on otseselt seotud sinu nutiseadme operatsioonisüsteemiga.

Mis kasu on rakendustest?

Rakendused ehk äpid on programmid, mis lihtsustavad nutitelefoniga mõne toimetuse tegemist või annavad juurde lisavõimalusi.

Näiteks ilmarakenduse nagu Yr.no abil saad mõne hetkega hea ülevaate ilmast maailma erinevates punktides. Pangarakendused lihtsustavad pangatoimingute tegemist. Saad teha ülekandeid ning lihtsa vaevaga vaadata kontojääki.

On palju meelelahutuslikke rakendusi nagu YouTube, mis laseb videosid vaadata, ja Facebook, mis on mõeldud sõprade ja tuttavate toimetustel silma peal hoidmiseks.

Lisaks leidub äppe, mis on mõeldud internetipõhiseks vestlemiseks ja sõnumite saatmiseks (Skype, Facebook Messenger, Viber). Lisanduvad erinevad mängud. Valik on kirju.

Rakendusi on kaht tüüpi: tasulised ja tasuta. Juhul kui tegemist on tasuta rakendusega, saad selle rakendustepoest alla laadida ilma rahata. Tasulise rakenduse puhul on rakenduse kirjelduse juurde kirja pandud selle maksumus.

Mõlemal juhul on tarvis vastava rakenduste poe kasutajakontot, millega saad rakendustepoest äppe alla laadida.

ekraanitõmmis

Rakendustepoed

Kõige turvalisem koht nutitelefoni rakenduste paigaldamiseks on rakendustepood. Sealt leiad äppe jagatuna eri kategooriate vahel.

Osa vahvaid rakendusi on eraldi esile tõstetud ning välja on toodud kõige populaarsemad rakendused.

Androidi seadmete kasutajatele pakub Google Play suurt äppide valikut. Lisaks rakendustele saad osta raamatuid, muusikat ja vaadata filme.

iPhone´i kasutajad võivad kasutada Apple App Store´i rakendustepoodi, kust saavad alla laadida suures valikus vahvaid ja kasulikke rakendusi.

Erinevaid rakendusi alla laadides tuleks olla ettevaatlik ning eelistada neid äppe, mille on tootnud usaldusväärne tegija. Mitmete korralike ja usaldusväärsete rakenduste seas võib olla ka mõningaid, mis on tehtud pigem selleks, et saada ligipääsu nutitelefonis olevatele kontaktidele ja piltidele.

Seega tasub alati kontrollida enne rakenduse paigaldamist, kes on selle tootnud ning milline on teiste kasutajate tagasiside.

Kasutajakonto rakendustepoodi pääsemiseks

Kui oled varem e-posti kasutanud, siis on võimalik, et uue kasutajakonto loomine ei ole rakendustepoe kasutamahakkamiseks vajalik.

Google Play poodi pääsed oma Google´i kontoga. Kui kasutad Gmaili, siis on sul juba kõik vajalik olemas. Pääsed ligi oma Gmaili e-posti ning parooliga.

Kui sul veel Gmaili kontot ei ole, siis saad selle teha oma nutitelefonis või Google´i lehel.

ekraanitõmmis

Apple App Store’i kasutamiseks tuleb luua Apple’i konto. Kõige lihtsam on seda teha iPhone´i telefonis või iPadi tahvelarvutis.

Avades rakenduse App Store ja alustades mõne tasuta rakenduse allalaadimist pakutakse automaatselt võimalust luua uus kasutajakonto. Sama saad teha ka Apple´i lehel.

Sarnaselt Google´i ja Apple´i seadmetega on ka Microsoftil olemas oma rakenduste pood. Selle kasutamiseks vajad Microsofti kontot. Ülejäänud kasutusloogika on sarnane.

Rakenduste uuendamine

Pärast erinevate rakenduste allalaadimist hakkavad uued rakendused end peagi meelde tuletama. Aeg-ajalt väljastavad rakenduste tegijad uuendusi ja nutitelefon hakkab selle kohta kuvama teavitusi.

Uuendusi võib julgelt teha, aga neid ei ole mõtet teha keset kiiret päeva. Kõige muretum on seadme ja rakenduste uuendusi teha siis, kui telefoni aku on piisavalt täis ja saadaval hea kiire wifi-ühendus.

Loomulikult võib teha uuendusi, kasutades mobiilset internetti. Siis lihtsalt peab arvestama tõsiasjaga, et uuendused võivad olla suure andmemahuga ja tarbida märkimisväärse osa su mobiilse interneti igakuisest kasutusmahust.