Mõnigi värske auhinnasaaja on aga elevil ega suuda etteantud aja piires sugugi lõpule jõuda.

Pikim Oscari-tänukõne üldse kuulub Greer Garsonile, kes võitis 1943. a parima näitlejanna kuldmehikese rolli eest draamas "Mrs. Miniver". Tema sõnavõtt kestis tervelt viis ja pool minutit.

Leidub aga ka ridamisi võitjaid, kes on tänukõnega kõigest paari sõna abil hakkama saanud. Vaatame, kes need olid.

Tea, kas sellest tasub midagi järeldada, kuid enamus lakoonilistest võitjatest pärineb 1950-60-ndatest, mitte hiljutisest ajast.

1-2) Louie Psihoyos: 2 sõna

2009. a dokumentaalfilmi-Oscari saanud "The Cove'i" režissöör on sõnadega harukordselt kokkuhoidlik.

Ta ütleb ainult Thank you! (Aitäh), mis võimaldab tal lühima tänukõne rallis hetkel esimest-teist kohta jagada.

Psihoyos oleks eelistanud ilmselt rohkem öelda, aga kuldkujuke saabus parimale dokumentaalfilmile, mis tähendab, et ta pidi au ja kuulsust teistega jagama.

Produtsent Fisher Stevens kulutas enamuse tänukõneks ettenähtud ajast ära, nii ei jäänud vaesel Psihoyosel muud üle kui lihtsalt kahe sõnaga piirduda.

Fotol artikli alguses: "The Cove'i" võidu tähistamine. Psihoyos vasakult teine, Stevens paremal.

1-2) Patty Duke: 2 sõna

Endiselt tegus nais-ekraaniveteran on kandideerinud Oscarile vaid korra, aga siis kohe edukalt. Auhind saabus naiskõrvalosa täitmise eest 1962. a draamas "The Miracle Worker".

Ta tänas Psihoyoise kombel lihtsalt, aga südamest: Thank you!

3-5) Gloria Grahame: 4 sõna

Kandideeris Oscarile kahel korral, võitis teisel korral, 1952. a draama "The Bad and the Beautiful" naiskõrvalosas.

Grahame'il oli kuldmehikese äraviimisega miskipärast nii kiire, et ta ütles vaid Thank you very much! (Suur tänu!) ega seisatanud laval isegi tänukõne pidamiseks mõeldud mikrofoni ees.

3-5) William Holden: 4 sõna

Foto: Paramount

Omal ajal väga populaarne filmitäht kandideeris Oscarile kolmel korral, võitis teisel korral, 1953. a valminud tragikomöödiaga "Stalag 17".

Holden otsustas tänukõne asemel lihtsalt kaks korda tänada: Thank you... thank you.

3-5) Alfred Newman: 4 sõna

Legendaarne helilooja valmistas muusikalise tausta enam kui kahesajale filmile, kandideeris tänu sellele 45 korral Oscarile ja võitis koguni 9 korral.

Ajalooliselt lühikese tänukõne esitas ta viiendal võitmiskorral 1953. a, mis saabus tänu tööle draamas "With a Song in My Heart" (1952).

Newmani neli sõna olid Thank you very much ehk eesti keeli "Suur tänu!".

6-7) Alfred Hitchcock: 5 sõna

Meister kandideeris aegade jooksul viiele Oscarile, alati režissöörina, aga sai oma ainsa kuldmehikese 1968. aastal hoopis elutöö eest.

Nagu ülalolevas klipis näha, ta sõnu ei raisanud: Thank you... (paus) Very much indeed. Eesti keelde tõlgituna jääks viiest sõnast järele neli: "Tänan... tõesti palju tänu".

6-7) Joe Pesci: 5 sõna

Joe Pesci on kandideerinud Oscarile kaks korda, kõrvalosadega draamades "Raging Bull" (1980) ja "Goodfellas" (1990); viimane auhinna tõigi.

Ka Pesci suudab hakkama saada viie sõnaga: It's my privilege, thank you. Eesti keeles võiks see kõlada taas nelja sõnana: "Aitäh, olen väga rõõmus!"