Ehk siis 5. veebruaril möödus täpsemalt 28 aastat, kaks kuud ja 26 päeva sellest, kui Berliini müür ei pidanud enam linna ja tervet riiki poolitama.

Linnavalitsus teatas 5. veebruaril ka üllatava uudisena, et Pankow' linnaosast on avastatud jupp müüri, millest keegi ametlikult enam ammu midagi ei teadnud.

Praeguseks 37-aastane Christian Bormann sattus müürijupi asukohale juba 1999. aastal, aga hoidis seda kuni tänapäevani saladuses.

"Berliin polnud selleks avastuseks valmis, kui mina selle tegin," kommenteeris mees ajakirjanikele.

Ta viitab sellele, et müüri langemise järel asuti seda innukalt hävitama, aga tema mõistis rajatise ajaloolist väärtust ja teadis, et tulevikus on paljudel hea meel, et müür vähemalt osaliselt alles jäi.

Ta kirjutas salajas viibinud ligi 80 meetri pikkusest müüriosast jaanuari keskel oma ajaveebis. Sellest kujunes ruttu populaarne külastuskoht nii kohalike kui ka turistide hulgas, kuigi piirkond on nüüd säilitustööde tegemiseks aiaga ümbritsetud.

Ehitustöölised leidsid üsna hiljuti ka peidetud tunneli, mille kaudu on idasakslased omal ajal läänepoolele vabasse maailma pagenud.

Ajavahemikus 1961-1989, kui nii Berliin kui ka Saksamaad veel eraldatud olid, püüdis läände põgeneda enam kui 100 000 idasakslast. Idasaksa sõduritele oli antud käsk neid võimalusel tulistada.

Bormann oma salajas hoitud müürijupi ees poseerimas. (Foto: AP)