Kim Jong Il pälvis kurikuulsuse juba enne riigipeaks saamist, kui töötas oma isa alluvuses mitmetes kommunistliku riigi ministeeriumides, vahendab How-to Geek.

"Armastatud juhi" kontole kantud pentsikute tegude loetelu üks kummalisemaid punkte on seotud juhtumiga, kus Põhja-Korea agendid röövisid professionaalse kinorežissööri filmima uusversiooni Godzillast.

Kimi armastus filmikunsti vastu pärineb veel võimuletuleku eelsest ajast. Enne isa jälgedes Põhja-Korea valitsusjuhiks saamist vastutas ta riikliku filmitööstuse eest ning juhatas mitmete kohalike mängu- ja propagandafilmide tootmist.

Arvestades kultuurilist ja finantsilist isolatsiooni, milles Põhja-Korea alates 1940ndatest aastatest viibinud on, oli sealne filmitööstus pehmelt öeldes mannetul järjel.

Kunsti- ja kultuuriministeeriumi toodetavate linateoste kvaliteedi parandamise huvides hakkas Kim 1970ndatel aastatel röövima andekaid filmitegijaid välisriikidest.

Inimröövi-põhine filmitootmine algas mõnede Jaapani filmitudengite ja -režissööride röövimisest, kuid tipnes 1978. aastal tuntud Lõuna-Korea režissööri Shin Sang Oki ja tema näitlejannast abikaasa Choi Een Hee kinnipüüdmise ja vangistamisega.

Tulevane diktaator hoidis abielupaari aastaid lahus, kuni lubas neil 1983. aastal taas ühineda, tehes neile samas ülesandeks filmide loomise Põhja-Koreale.

Üks esimesi planeeritud projekte oli Kim Jong Ili ühe lemmiku, "Godzilla", uusversioon. Tulemuseks oli kesisevõitu camp-ulmekas "Pulgasari" (1985) — "Godzillaga" sarnane linateos, mille põhiaur kulus kapitalismi ja mandunud lääne kritiseerimisele. (Nimikoletis pildil.)

Foto: ekraanitõmmis videoklipist

Aasta pärast "Pulgasari" esilinastust toimetati Shin Sang Ok ja Choi Een Hee Viini - filmi levitamise õiguseid läbi rääkima.

Abielupaaril õnnestus oma põhjakorealastest valvurite käest pageda, joosta Ameerika saatkonda ja paluda poliitilist varjupaika.

Mõlemad naasid elusalt ja tervelt Lõuna-Koreasse ning Kim pidi edaspidi filmikunsti vallas läbi ajama Põhja-Korea kohalike talentidega.

NB! Ülejäänud maailm sai "Pulgasari" nägemiseks võimaluse alles 1990ndatel, kui Põhja-Korea esindajad hakkasid selle levitamise õigusi teistele pakkuma.

Esimene rahvusvaheline linastus leidis aset 1998. a Jaapanis, kus see kujunes väiksemat mõõtu kultusfilmiks.

Lõpetuseks võite vaadata jaapanlaste kokkupandud promoklippi linaloole:

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!